Fraudezaak Berlusconi

Straf Berlusconi: werken in verzorgingshuis

15 april 2014 15:26 Aangepast: 08 november 2017 14:27
Beeld © AFP

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi mag de mouwen opstropen: hij gaat een jaar lang ten minste één dag per week werken in een katholiek verzorgingshuis.

Dat is onderdeel van de taakstraf die de rechter in Milaan hem vandaag oplegde. Het gaat om een huis van de stichting Sacra Famiglia in Cesano Boscone, in de buurt van Milaan.

De 77-jarige oud-premier mag officieel Lombardije niet verlaten, de regio waarvan Milaan de hoofdstad is, maar heeft volgens het persbureau ANSA van de rechter wel toestemming gekregen om voor politieke activiteiten op dinsdag tot en met vrijdag in Rome te verblijven.

Gehandicapten motiveren
Berlusconi had om een taakstraf gevraagd en aangegeven dat hij voor gehandicapten wilde werken. Hij denkt mensen met een handicap goed te kunnen motiveren. De Italiaanse justitie heeft de afgelopen dagen onderzocht of een taakstraf goed zou zijn voor de gehandicapten, omdat de oud-premier wordt bewaakt en waarschijnlijk veel journalisten willen zien hoe Berlusconi de gehandicapten bijstaat.

ZIE OOK: Berlusconi wil gehandicapten helpen

De oud-premier werd vorig jaar definitief tot 4 jaar cel veroordeeld wegens belastingfraude. Het is in Italië ongebruikelijk dat mensen boven 70 jaar achter de tralies worden gezet. Het Openbaar Ministerie steunde vorige week Berlusconi's verzoek om een taakstraf.

Berlusconi's advocaten noemen de uitspraak van de rechtbank evenwichtig en bevredigend. Zij waarderen het dat de oud-premier de ruimte heeft gekregen voor politieke activiteiten.

Tweede oud-premier met taakstraf
Berlusconi is niet de eerste Italiaanse (oud-) premier met een taakstraf. Arnaldo Forlani, kortstondig premier in 1980-1981, kreeg in 1998 een taakstraf opgelegd nadat hij was veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen. 

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore