Buitenland

Plan voor heropening beruchte Tiger Temple: 'Enorm frustrerend'

24 februari 2017 11:10 Aangepast: 24 februari 2017 11:10
Beeld © EPA

De mensen achter de beruchte Thaise Tiger Temple zijn van plan om door te gaan onder een nieuwe naam. Nederlander Edwin Wiek streed jarenlang tegen de Tiger Temple. "Dat deze criminelen nu doorgaan, is ongelooflijk frustrerend."

Tot afschuw van Wiek was de Tiger Temple jarenlang een van de populairste attracties van het land. Afgelopen voorjaar gingen de deuren van de tempel op slot. De monniken van de de tempel in de provincie Kanchanaburi worden verdacht van het illegaal fokken en illegaal handelen in tijgers.

20 kleintjes op sterk water

Tijdens het onderzoek werden gruwelijke ontdekkingen gedaan. 140 tijgers werden weggehaald. Opsporingsdiensten vonden vervolgens onder meer een slachthuis, 40 dode tijgerwelpjes in een vriezer, en 20 kleintjes op sterk water. 

Nederlander Edwin Wiek, die al sinds eind jaren 80 in Thailand woont, kreeg zijn gelijk. Met zijn stichting Wildlife Friends Foundation waarschuwde hij al in 2001 voor de situatie in het park. Toen de tempel dichtging, dacht hij dat zijn strijd er eindelijk op zat.

Thumbnail

In de Tiger Temple werden 20 tijgerwelpjes op sterk water gevonden.  (Foto: EPA) 

Nieuwe naam

Toen ontdekte hij dat de overheid een vergunning had gegeven voor een nieuw dierenpark, vlak bij de Tiger Temple. Het park gaat naar verwachting in maart open met 105 tijgers. De naam zou Golden Tiger worden. 

Wiek is 'er over de zeik van'. Hij heeft geen vertrouwen in het nieuwe park. "Het nieuwe dierenpark zegt opnieuw dat het om het behoud van de dieren gaat, maar het draait gewoon om geld. De Tiger Temple maakte zo'n 12.000 tot 15.000 euro omzet per dag. Dat is, zeker voor Thaise begrippen, erg veel." 

Onderzoek loopt nog

Ondertussen heeft het onderzoek in de Tiger Temple nog niet tot een rechtszaak geleid. "Het is te gek om los te lopen", zegt Wiek. "Het is nu negen maanden later! Er is genoeg bewijs om een zaak te starten." 

Wiek ziet twee mogelijkheden om een nieuwe Tiger Temple te voorkomen. Bewijzen dat de omstandigheden in het nieuwe park tekortschieten, of vervolging van de mensen achter de Tiger Temple. "Makkelijk zal het niet worden. Geld is belangrijk in Thailand en corruptie is een groot probleem."  

Het ligt voor de hand dat Wiek toeristen adviseert om ook het nieuwe park niet te bezoeken. "Heel veel mensen vinden het leuk om een selfie te maken met een tijger. Maar vergis je niet: het is dierenleed."

Meer op rtlnieuws.nl:

`