Buitenland

Drie Nederlanders gewond bij aanslag Barcelona

17 augustus 2017 21:23 Aangepast: 13 november 2017 13:48
Twee jonge vrouwen rennen weg van de plek van de aanslag in Barcelona. Beeld © AFP

Er zijn drie Nederlanders gewond geraakt bij de aanslag in het centrum van Barcelona vanmiddag. Zij zijn buiten levensgevaar.

Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Over de identiteit en de aard van hun verwondingen is weinig bekend. "Volgens de informatie die ik heb gaat het om een echtpaar en een vriendinnetje van de dochter van het echtpaar", zei minister Bert Koenders bij Jinek. "De gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis en hebben contact gehad met hun familie", laat minister Bert Koenders weten.

Telefoonnummer

De ambassade heeft contact met alle ziekenhuizen in de stad. Koenders kan niet uitsluiten of er nog meer Nederlanders betrokken zijn. "Dit is wat we nu weten."

Buitenlandse Zaken heeft een speciaal telefoonnummer dat mensen kunnen bellen als ze zorgen hebben over hun familie: 0247-247247. "Het aantal mensen dat belt is zeer gering."

Reisadvies

Nederlanders die van plan waren naar Barcelona af te reizen, kunnen dat gewoon blijven doen. "Ik denk dat iedereen dat voor zichzelf moet afwegen. Het reisadvies wordt niet aangepast. Maar ik kan mij best voorstellen dat je daar nu even geen goed gevoel bij hebt."

Koenders heeft zijn Spaanse ambtgenoot Dastis vanavond condoleances overgebracht. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers van de wrede en laffe aanslag in Barcelona, hun nabestaanden en de gewonden die zijn te betreuren."

Aanslag

Rond 17.00 uur reed een witte bestelbus in op een menigte op de wereldberoemde Ramblas in het centrum van Barcelona. De politie spreekt van een terroristische aanslag. Bij de aanslag vielen zeker dertien doden, meer dan honderd raakten gewond. Vijftien van hen verkeren in levensgevaar.

De politie maakte vanavond bekend dat er twee verdachten zijn opgepakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`