Geweld motorclubs

Zo gaan ze in andere landen om met motorclubs

08 mei 2014 20:43 Aangepast: 03 juni 2014 08:34

Het Openbaar Ministerie wil opnieuw gaan proberen motorclubs in Nederland aan te pakken. Eerdere pogingen haalden het niet in de rechtbank. Maar hoe gaan politie en justitie in het buitenland eigenlijk met motorclubs om? Een overzicht.

In Duitsland zijn politie en OM niet kinderachtig. Als leden van een motorclub zich bezighouden met criminaliteit, worden er korte metten gemaakt. Alles wordt uit het clubhuis gesloopt en in beslag genomen. Maar, in Duitsland regelt elk deelstaat dat op zijn eigen manier. Een landelijk verbod op Hells Angels of Bandidos is er in Duitsland ook nog niet.

Meer dan 10 doden in Scandinavië
In Scandinavië pakt men het weer anders aan. In de jaren 90 vlogen Bandidos en Hells Angels elkaar keihard aan. Clubhuizen werden met raketwerpers beschoten en er waren aanslagen in gevangenissen. Daar vielen toen meer dan tien doden bij, onder wie twee mensen die niets met de clubs te maken hadden.

De Denen ontwierpen in 1996 een wet waarmee het mogelijk was om personen de toegang tot een motorclub te verbieden, als er gevaar bestond dat het pand zou worden aangevallen door een rivaliserende bende.

Vrede in Denemarken
In Denemarken sloten Hells Angels en Bandidos in 1997 vrede, maar rustig is het er nog steeds niet.

RTL Nieuws
`