Buitenland

Miljarden mensen zitten zonder schoon drinkwater

13 juli 2017 10:45 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © AFP

Op aarde wonen zo'n 7,5 miljard mensen, en meer dan een kwart van hen heeft geen betrouwbaar schoon drinkwater.Het gaat om 2,1 miljard mensen.

Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het VN-kinderfonds Unicef. Voor afvalwater is de situatie nog erger: slechts een kwart van de mensen wereldwijd (1,9 miljard mensen) heeft toiletten met aansluiting op riolering en afvalwaterzuivering. 

Geen voorrecht van rijken

Op veel plaatsen, zelfs in scholen en ziekenhuizen, is er ook een gebrek aan water en zeep voor het wassen van handen.

"Schoon water en sanitair mogen geen voorrecht voor de rijken en de mensen in de steden zijn", zegt WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Alle landen hebben de plicht ervoor te zorgen dat inwoners deze voorzieningen hebben." 

Lang lopen voor water

Vervuild water en ontbreken van sanitair kunnen (vaak dodelijke) ziektes tot gevolg hebben. Jaarlijks sterven 361.000 kinderen aan de gevolgen van diarree, veroorzaakt door onbetrouwbaar drinkwater en slechte riolering.

Veel van de 2,1 miljard mensen moeten lange wandelingen maken om bij schoon drinkwater te komen. Anderen drinken ongefilterd water uit rivieren of meren. Ongeveer 844 miljoen mensen ontbreekt het zelfs vaak aan dit soort onveilige bronnen van drinkwater.

En wereldwijd doen 900 miljoen mensen hun behoefte nog in de openlucht, blijkt uit de studie. Een van de ontwikkelingsdoelen van de VN is dat in 2030 alle mensen veilig drinkwater en toiletten hebben.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore