Oorlogsdreiging Oekraïne

Rijen voor stemlokalen in Donetsk

11 mei 2014 11:51 Aangepast: 11 mei 2014 11:54
Lange rijen in Donetsk Beeld © EPA

De eerste uren van de stembusgang in de Oost-Oekraïense stad Donetsk zijn rustig verlopen. Al vrij vroeg stonden kiezers in de rij bij meerdere stembureaus in de stad. Vooral ouderen laten hun stem horen.

In de regio rondom de twee belangrijke Oost-Oekraïense steden Donetsk en Loehansk zijn vanochtend de stemlokalen opengegaan voor een omstreden referendum. De bevolking kan zich uitspreken voor of tegen afscheiding van Oekraïne.

Ook in de stad Marioepol is de belangstelling groot. Op beelden van de Russische staatstelevisiezender RT is te zien hoe honderden kiezers voor een stemlokaal staan de wachten. Met hun ellebogen proberen ze zich een weg naar voren te banen door de menigte.

Tot tien uur open
"Inwoners nemen actief deel aan het referendum. Dat is de informatie die ons heeft bereikt uit andere steden", zei een woordvoerster van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek van Donetsk.
De stembureaus zijn open tot 22.00 uur lokale tijd in de meeste steden van de regio Donetsk. 

In Slovjansk en Kramatorsk sluiten de stemlokalen vier uur eerder. In de omgeving van deze plaatsen werd afgelopen dagen hevig gevochten tussen Oekraïense militairen en pro-Russische milities.

Oekraïne en het grootste deel van de internationale gemeenschap erkennen het referendum niet.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore