Buitenland

Koerdische journaliste gedood in Mosul

25 februari 2017 17:39 Aangepast: 25 februari 2017 22:42
Shifa Gardi met het konijn dat ze redde Beeld © Twitter

De Koerdische journaliste Shifa Gardi is bij de slag om Mosul om het leven gekomen. Haar cameraman raakte gewond. De twee werden getroffen door een bermbom.

Haar werkgever Rudaw noemt haar 'een van de moedigste journalisten van de nieuwsorganisatie'. Het is niet voor het eerst dat journalisten van Rudaw in de problemen komen. De nieuwsorganisatie staat erom bekend van erg dichtbij verslag te doen van de oorlog.

Konijn gered

Een van de laatste daden van Gardi was het redden van een konijn in het dorp Albu Saif, ten zuiden van Mosul. Het konijn nam ze vervolgens mee naar de redactie van Rudaw.

Dat Gardi nu door een bermbom om het leven komt, betekent dat het Iraakse leger nog niet op die plek is geweest. Het leger ruimt de plekken waarvanuit gevochten wordt altijd eerst op.

'Smalle straatjes'

In Mosul vecht het Iraakse leger met Islamitische Staat. Het oostelijke deel van de stad is al in handen van het Iraakse leger. Die operatie duurde ruim drie maanden. Volgens verslaggever Olaf Koens zal de slag in het centrum van 'man tot man' worden uitgevochten. "Daar heb je smalle straatjes, daar kom je met tanks niet doorheen."

Meer op rtlnieuws.nl:

'Strijd om Mosul gaat redelijk, er wordt van dorp tot dorp gevochten'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore