Oorlogsdreiging Oekraïne

Rusland dreigt Twitter en Facebook te blokkeren

16 mei 2014 12:12 Aangepast: 16 mei 2014 17:17
Beeld © Getty images

De mediawaakhond van de Russische staat, Roskomnadzor, overweegt serieus Twitter en Facebook in Rusland te blokkeren.

'Een dergelijke blokkade lijkt vrijwel onvermijdelijk', zegt het plaatsvervangende hoofd van de dienst, Maxim Ksensov in de Russische krant Izvestia. 

Volgens Ksensov worden gebruikers van een aantal buitenlandse sociale websites door die sites misbruikt om zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden en het verspreiden van extremistische en staatsvijandige informatie. Bovendien spelen ze persoonlijke gegevens van gebruikers, ook de Russische, door aan Amerikaanse spionagediensten.

ZIE OOK: Russische Zuckerberg ontvlucht het land.

Op Russische eisen om met die praktijken te stoppen zijn sites als Twitter en Facebook niet ingegaan. Volgens Ksensov zou een blokkering van Twitter en Facebook binnen en paar minuten geregeld kunnen zijn. 

Druk op media opgevoerd
De Russische overheid heeft de laatste tijd ook de druk op Russische sociale media opgevoerd. De Russische variant van Facebook 'Vkontaktje' is al onder controle van de staat gekomen. De oprichter heeft het land inmiddels verlaten.

Moskou probeert de media steeds strikter te controleren, zeker nu ook het conflict in en rondom Oekraïne speelt. Het Kremlin voert via de tv-kanalen een enorme propaganda-oorlog tegen het Westen en het regime in Kiev. De tv-kanalen worden volledig door het Kremlin aangestuurd.

Wet gewijzigd
Het lijkt erop dat nu ook het internet en de sociale media onder controle zullen worden gebracht. Wetswijzigingen die dat mogelijk maken zijn afgelopen maand al aangenomen. 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`