Buitenland

Obama praat in Polen met nieuwe president Oekraïne

03 juni 2014 05:49 Aangepast: 03 juni 2014 13:57
Beeld © AFP

Barack Obama begint vandaag met een reis door Europa tegen de achtergrond van de spanningen met Rusland over het lot van Oekraïne.

Obama komt volgens de planning rond 09:50 uur in Warschau aan en wordt verwelkomd door zijn Poolse collega president Bronislaw Komorowski. Morgen spreekt Obama in de Poolse hoofdstad met de man die ruim een week geleden tot president van Oekraïne is gekozen, Petro Porosjenko.

Einde communistische dictatuur
Obama ontmoet in Warschau ook de Poolse premier Donald Tusk en andere Oost-Europese leiders. Morgen wordt in Polen stilgestaan bij de 25ste verjaardag van de eerste vrije stembusgang die het einde van de communistische dictatuur inluidde. Obama woont de plechtigheden bij.

Daarna gaat hij naar Brussel voor een top van de G7. Dat is de informele praatclub van de meest vooraanstaande westerse industrielanden (Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS). Eind maart was Obama ook al te gast in Brussel.

Geen Poetin
Die G7-top zou eigenlijk samen met de Russische president Poetin in het Russische Sotsji zijn, maar daar is de Oekraïne-crisis tussengekomen.

Vrijdag neemt Obama deel aan de herdenking in Normandië van de 70ste verjaardag van D-day, de dag waarop de geallieerden in 1944 op het vasteland van West-Europa landden in de strijd tegen de nazibezetters.

RTL Nieuws
`