Buitenland

800 kinderlijkjes gevonden bij Iers kindertehuis

03 juni 2014 15:38 Aangepast: 03 juni 2014 15:51
Archieffoto Beeld © Thinkstock

Het had een plek moeten zijn waar zwangere Ierse meisjes hun onwettige baby's konden baren en waar de kinderen veilig konden opgroeien. Maar bij het tehuis werden de lichamen van 800 kinderen gevonden.

Tussen 1925 en 1961 werd het tehuis in het West-Ierse Tuam gerund door nonnen. Ongehuwd zwanger raken was in het streng katholieke Ierland een zware schande. De meisjes werden verstoten door hun familie en naar een tehuis 'verbannen'. Na de bevalling verdwenen de vrouwen naar andere delen van Ierland, schrijft de Washington Post. Hun kinderen bleven achter. 

ZIE OOK: Moeder gaat op vakantie en laat 4 maanden oude baby alleen thuis

Liefdevolle verzorging kregen ze echter niet: de kinderen werden verwaarloosd en waren ondervoed, blijkt uit documenten. Als ze daar niet aan bezweken, dan vielen ze ten prooi aan ziektes als mazelen, tuberculose en longontsteking. De gezondere kinderen werden geadopteerd of verkocht aan buitenlandse kinderloze stellen. 

Vijftig jaar geleden werd het tehuis, dat simpelweg de Home werd genoemd, gesloten en gesloopt. Nu blijkt dat de lijkjes van veel van die gestorven kinderen in de oude, betonnen septic tank van het instituut zijn gegooid: zonder doodskist, zonder gedenksteen. Op de officiële begraafplaats ligt maar één kind begraven

Vrouwen die ooit bevielen in de Home zijn van plan om hun kind als vermist op te geven om verder onderzoek mogelijk te maken, schrijft de Daily Mail. Het massagraf wordt binnenkort opgegraven. Mogelijk liggen er veel meer dan de 800 skeletten op het terrein. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`