Ophef vakantiehuis Willem-Alexander

'Jullie koning heeft vast geen idee wat hij aanricht'

11 juni 2014 21:25 Aangepast: 12 juni 2014 10:15
Beeld © Maria Karra

"Ik zou het liefst een juridische procedure tegen jullie koning en tegen onze regering willen beginnen, want wat ze doen gaat tegen alle regels in," zegt de Griekse actievoerder Maria Karra tegen RTL Nieuws-correspondent Silvia Brens.

Maria Karra is voorzitter van de vereniging 'De interventie van Burgers van Ermionida'. Die vereniging zet zich in voor het behoud van het milieu in de omgeving van Ermionida. Dat is ook waar het zomerhuis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima staat.

"Het mag niet wat jullie koning doet, een privéhaven bouwen voor zijn eigen huis. Maar onze regering heeft toestemming gegeven. Drie ministers hebben hun handtekening gezet onder een speciaal besluit. Dus er is gewoon gebouwd. En dat terwijl die ministers juist onze stranden zouden moeten beschermen."

Thumbnail

Strand is publiek bezit
In Griekenland is het strand eigenlijk van iedereen. Stranden zijn volgens de wet publiek bezit. Maar van die wet wordt in de praktijk vaak afgeweken. Zo hebben talloze hippe beachclubs en chique hotels het strand voor hun deur afgesloten. Alleen gasten mogen er komen. Rijke huiseigenaren doen hetzelfde. Maria Karra: "Sommige rijken hier bij ons in de buurt hebben zelfs een weg afgesloten die naar het strand leidt. Wij protesteren ertegen, maar er gebeurt niets". 

Maria Karra heeft met een paar anderen een blog waarin ze de wantoestanden in haar omgeving beschrijft. Op 14 april van dit jaar beschreef ze hoe koning Willem-Alexander, tegen alle normale wetten in, een privéhaven had gebouwd. Een lange grijze aanlegsteiger aan de voet van de heuvel waar het huis van de koning staat.


Thumbnail

Karra vroeg opheldering bij de autoriteiten, maar die kreeg ze niet. Graag zou ze met haar medebestuursleden van de vereniging een juridische procedure willen starten, maar ze heeft het geld niet. "Ik werk van 's ochtends acht uur tot 's avonds acht uur in een hotel om mijn hoofd boven water te houden. En mijn medestanders zijn ook niet rijk, We kunnen geen advocaat of zo inschakelen. Maar ik ben blij dat er nu aandacht uit Nederland is. Want jullie koning heeft waarschijnlijk geen idee wat hij aanricht. Hij zal wel denken dat dit zo kan, maar als hij zoiets doet, denken anderen helemaal dat ze maar overal mogen bouwen."

ZIE OOK: Kamer wil opheldering over vakantiehuis Oranjes

De ophef over de aanleg van de privéhaven van de koning, komt op een ongelukkig moment. De Griekse regering wil namelijk stranden in de verkoop gooien. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Maar de regering zegt dat zij wel moet, want er moet geld in het laatje komen. Griekenland zit al jarenlang in een crisis en de schatkist is leeg.

Door het verkopen van minimaal 90 stranden, verspreid over het hele land, hoopt de regering geld binnen te halen. Maar veel Grieken zijn tegen. Maria Karra: "Nu zijn al veel stranden niet toegankelijk. Als deze wet van kracht wordt, is het op sommige plekken voor gewone mensen helemaal moeilijk om naar het strand te gaan". En dat terwijl dat nou juist iets is wat altijd gratis was. De zon, de zee en het strand.

Door het protest tegen de verkoop van de stranden is de wet even in de ijskast gezet, maar de kans is groot dat het parlement de wet toch goedkeurt en dat de verkoop van stranden kan beginnen. Maria Karra: "Wat jullie koning in het klein doet, gebeurt in de rest van het land straks in het groot." 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`