Ga naar de inhoud
Chaos door IS in Irak

De extreem islamitische regels van ISIS

Beeld © AFP

ISIS, een groepering die in onmin raakte met hun broeders van Al Qaeda, wil extreem-islamitische regels invoeren in het gebied dat ze controleren. Gisteren publiceerde ISIS een lijst met regels. Midden-Oosten correspondent Roel Geeraedts beschrijft de belangrijkste regels.

  • Diefstal is een slecht plan onder ISIS-bestuur: "Zij zullen worden gedood of gekruisigd en hun handen en hun voeten zullen worden afgehakt aan beide kanten", staat er in de regels.
  • Vrouwen mogen alleen het huis verlaten als dat echt nodig is, ze moeten zich volledig bedekken en wijde kleding dragen.
  • "Wij zijn de soldaten van ISIS, van de Islam, en we hebben de verantwoordelijkheid genomen om de glorie van het islamitisch kalifaat in eer te herstellen."
  • "Drugs, alcohol en roken zijn niet toegestaan." ISIS eist dat iedere moslim verplicht bidt op gezette islamitische tijden, geen uitzondering mogelijk.
  • Alleen de Sharia telt voor ISIS. Van een normale overheid moeten ze niks hebben. Overheidsfinanciën? "Alleen de Imam gaat over het geld dat in bezit is van de overheid". De huidige politieagenten en soldaten moeten zich volgens ISIS 'bekeren'.
  • Het is duidelijk dat ISIS (net als Al Qaeda) af wil van een seculiere overheid. Al Qaeda probeerde van de 'ongelovige' dictators in Irak en het Midden-Oosten af te komen door bomaanslagen, ISIS is hard bezig om een echte islamitische staat op te tuigen in het oosten van Syrië en het aangrenzende westen van Irak.
  • ISIS bestaat uit soennietische jihadstrijders en ze benadrukken dat ze het speciaal voorzien hebben op de sjiitische moslims. Sjiitische heiligdommen 'moeten worden vernietigd'.

Met dank aan journaliste @JenanMoussa die deze regels gisteren op Twitter plaatste en @RenaNetjes die ze vertaalde naar het Nederlands.

Bron: RTL Nieuws