Ga naar de inhoud
Chaos door IS in Irak

Een islamitisch kalifaat, hoe gevaarlijk is dat? Vijf vragen

Beeld © AFP

De soennitische terreurgroep de Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS), die delen van Irak en Syrië beheerst, heeft een 'islamitisch kalifaat' uitgeroepen. Wat betekent dat? En hoe gevaarlijk is dit? Midden-Oosten-correspondent Roel Geeraedts beantwoordt vijf vragen.

1. Wat is een kalifaat?
Het kalifaat is een grensoverschrijdende streng-Islamitische 'staat', niet geleid door een echte overheid maar door een kalief. In dit geval is Abu Bakr al-Baghdadi de leider van het kalifaat. Hij wil dat alle extremistische groepen in de hele regio zich onderwerpen aan zijn gezag.

2. Wat maakt het uitroepen van een kalifaat zo gevaarlijk?
Het uitroepen van het kalifaat is nu nog vooral een publiciteitsstunt van ISIS, dat nog maar eens wil tonen hoe sterk het is op dit moment. Het gevaar van een kalifaat is dat in een olierijk gebied, een soort staat ontstaat waar extremisten vrijelijk hun gang kunnen gaan. 

3. Wat betekent het voor de mensen die wonen in het kalifaat?
ISIS, dat zich nu alleen nog Islamitische Staat (IS) noemt, legt strenge islamitische regels op in de gebieden onder hun controle. De inwoners zullen belasting moeten betalen en bijdragen aan de toch al goed gevulde oorlogskas. Veel Irakezen en Syriërs zitten helemaal niet te wachten op zo'n extremistisch regime. In Syrië zijn gematigder opstandelingen al maanden in gevechten verwikkeld met ISIS. Dat kan in Irak ook nog gaan gebeuren.

4. Irak en Syrië zijn hier niet bij gebaat. Kunnen zij hier iets tegen doen?
ISIS staat niet bekend als een partij die politieke oplossingen nastreeft. Deze soennitische extremisten weigeren zaken te doen met het overwegend sjiitische gezag in Irak. De spanningen tussen deze twee islamitische stromingen in het hele Midden-Oosten komen nog verder op scherp te staan. Een oplossing? Waarschijnlijk leidt dit tot een jarenlange bloedige oorlog, net als in Syrië.

5. Tot nu toe heeft de westerse wereld terughoudend gereageerd. Wat kunnen ze doen?
Militair ingrijpen door de westerse wereld houdt in: partij kiezen. Als Amerika nu de sjiitische premier Maliki helpt in de strijd tegen ISIS, dan zullen veel soennieten denken: zie je wel, de wereld is tegen ons. Dat kan onder de soennitische bevolking juist tot méér steun voor ISIS leiden. ISIS bombarderen met Amerikaanse drones leidt wellicht tot een einde aan de opmars van ISIS op de korte termijn, maar je steekt er ook een lont mee aan in het kruitvat dat het Midden-Oosten nu is.

ZIE OOK: De extreem strenge regels van ISIS
 

Bron: RTL Nieuws