Buitenland

Waarom Steve Bannon op de voorpagina van Al-Qaida's krant staat

03 maart 2017 19:33 Aangepast: 03 maart 2017 21:41

Steve Bannon, prominent adviseur van president Trump, staat op de voorpagina van een aan Al-Qaida gelieerde krant. En dat is niet zomaar: "Ze zijn blij met een tegenstander die ook strijd wil."

Al decennialang predikt Al-Qaida dat een finale strijd tussen moslims en niet-moslims onvermijdelijk is. Met Steve Bannon in het Witte Huis hebben ze een machtige medestander gevonden.

Gewapende strijd

Het is dan ook geen verrassing dat hij afgelopen week op de voorpagina van Al Masra prijkte, zegt Jan Jaap de Ruiter, arabist aan de Tilburg University en kenner van dit soort propaganda. "Ze willen juist een vijand. Dat legitimeert hun strijd en woede."

In het artikel wordt een schets gemaakt van Steve Bannon met een sterke focus op zijn uitspraken over de Islam. Citaten waarin hij pleit voor een gewapende strijd – "We staan aan het begin van een wereldoorlog tegen Islamitisch fascisme" – worden breed uitgemeten. 

Propaganda

Verder schrijft Al Masra dat Bannon niet zo zeer gelooft in een oorlog tussen het Westen en de Islam maar vooral in een strijd tussen christenen en moslims. Europa moet volgens hem dan ook christelijke waarden verdedigen en de invloed van moslims bestrijden.

"Het is journalistiek gezien een tamelijk goed verslag. Redelijk neutraal geven ze weer wat Bannon zegt, met hier en daar wat ironie", zegt De Ruiter. Een stijl die volgens hem kenmerkend is voor Al-Qaida​. "IS is veel agressiever in hun propaganda. Elke zin is daar ideologisch geladen terwijl dit stuk objectief lijkt." 

Liever Trump dan Obama

Toch is het artikel allerminst onschuldig. "Terreurorganisaties spinnen garen bij populisme en polarisatie in het Westen", zegt De Ruiter. "Hoe groter de verdeeldheid hier, des te sneller hun aanhang groeit. Mensen die veel gematigder zijn worden zo langzaam in de armen gedreven van extreme groepen."

De verkiezing van Donald Trump komt Al-Qaida​ dus goed uit: "Ze hebben liever Trump die recht voor zijn raap is en zichzelf duidelijk opstelt als een vijand, dan iemand als Obama die zalvende toespraken hield over vrede maar ondertussen wel drones stuurde en zo op de achtergrond vocht."

`