Buitenland

'Nederland kan Turkse minister niet weigeren'

04 maart 2017 17:20 Aangepast: 04 maart 2017 17:40
Mark Rutte en Mevlut Cavusoglu (rechts) in 2016. Beeld © ANP

Nederland zal de komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken waarschijnlijk niet kunnen tegenhouden. Dat zegt hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops. Mevlüt Cavusoglu wil in Rotterdam campagne voeren voor een ingrijpende wijziging van de Turkse grondwet.

Lodewijk Asscher beloofde vanmiddag de juridische mogelijkheden te onderzoeken om het aangekondigde bezoek van Cavusoglu aan Rotterdam te voorkomen. Volgens Knoops zijn die mogelijkheden er waarschijnlijk niet.

Bevriende staat

"Turkije is een bevriende staat. We zijn partners in de NAVO. Je kan een minister dan niet verbieden te praten over Turks beleid in Nederland", zegt Knoops. Hij wijst erop dat Mark Rutte ook mag praten over Nederlands beleid op een bijeenkomst met Nederlanders in het buitenland.

Dat Nederland de minister heeft verzocht om niet te komen, wijst erop dat onze regering kiest voor de diplomatieke weg, zegt Knoops. "Dat lijkt mij ook de enige weg."

Trump-achtige toestanden

Door een juridische procedure te starten, zou de relatie met Turkije zeer ernstig geschaad kunnen raken, zegt Knoops. "Je moet dan denken aan Trump-achtige toestanden." En dan nog zou Nederland waarschijnlijk aan het kortste eind trekken. "De Turkse staat kan via een kort geding bij de rechtbank in Den Haag dwingen om de minister toch binnen te laten."

De Turkse regering wil via een referendum de grondwet aanpassen, om een systeem te creëren waarin de president veel meer macht krijgt. Hiervoor wil ze ook campagne voeren onder Turken in het buitenland, een plan waar in diverse landen forse kritiek op is. Cavusoglu vindt niet dat Nederland hem of andere Turkse politici kan tegenhouden om campagne te voeren.

Locaties niet geschikt

Duitsland heeft bijeenkomsten van de Turkse overheid in twee steden geschrapt. De officiële reden is dat de locaties niet geschikt zijn voor bijeenkomsten, maar volgens de Turkse regering is dat een smoes. Ankara heeft daarom de Duitse ambassadeur op het matje geroepen.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`