Buitenland

30 jaar later: Zeebrugge herdenkt 193 doden scheepsramp

06 maart 2017 12:00 Aangepast: 06 maart 2017 16:19
Bij de ramp kwamen 193 mensen om het leven. Beeld © EPA

Vandaag wordt de ramp met de Britse veerboot 'Herald of Free Enterprise' herdacht. De boot kantelde dertig jaar geleden na vertrek uit de Belgische kustplaats Zeebrugge. Van de 550 passagiers kwamen er 193 om het leven.

Op de boot, die onderweg was naar Dover, zaten voornamelijk Britten. 

Op 6 maart 1987 ging het gruwelijk mis, omdat de boegdeuren nog open stonden toen het schip aan het draaien was. Daardoor kon het zeewater de garagedekken instromen. Binnen een minuut lag het schip op zijn zij op een zandbank. Door het koude water kwam de reddingsactie voor veel passagiers te laat.

Nederlandse reddingswerkers

Vrijwilligers van het Nederlandse reddingsmaatschappij KNRM hebben meegeholpen met de reddingsactie. Twee reddingsboten zijn die avond naar de scheepsramp gestuurd. De vrijwilligers concentreerden zich op het zoeken van overlevenden, het overbrengen van hulpverleners en stoffelijke overschotten van schip naar wal.

Eén van die vrijwilligers was Jan Keijzer. Hij vertelt dat ze de ramen moesten inslaan en de mensen aan touwen naar boven moesten te trekken. "De nog levende mensen werden door de helikopters naar de wal gebracht. De overleden mensen werden naar de sleepboot Fighter gebracht." 

Voor de Britten was dit de zwaarste scheepsramp sinds de Titanic in 1912. Door gebrekkige passagierslijsten duurde het lang voordat alle reizigers werden geïdentificeerd. Veel passagiers waren deelnemers van een actie van de Britse krant The Sun, die een reis van Dover naar Oostende aanbood voor een pond. 

Eerbetoon slachtoffers

Vandaag wordt de scheepsramp herdacht. Drie schepen zullen uitvaren om op de plaats van de ramp een eerbetoon te brengen aan de slachtoffers. 
Na een bloemenhulde vliegt er een legervliegtuig over en wordt er een minuut stilte gehouden. Daarna volgt er nog een ceremonie bij het herdenkingsmonument in Zeebrugge.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore