Buitenland

Hongarije gaat alle asielzoekers opsluiten in kampen

07 maart 2017 13:15 Aangepast: 07 maart 2017 13:56
Migranten bij de Hongaars-Servische grens. Beeld © EPA

Hongarije gaat alle vluchtelingen opsluiten in met prikkeldraad omheinde containerkampen aan de grens.

Het Hongaarse parlement heeft ingestemd met een wet van premier Viktor Orbán. Ook vluchtelingen die al in het land zijn, worden opgesloten in de kampen. "In de toekomst moeten illegale immigranten wachten tot een besluit is genomen over hun asielaanvraag in daarvoor bestemde transitzones aan de grens", citeert de Britse krant The Guardian uit het wetsvoorstel.

De wet is de volgens vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) in strijd met internationale en Europese verdragen. "Het zal een verschrikkelijk effect hebben op de fysieke en psychische gezondheid van vrouwen, kinderen en mannen die al zo veel geleden hebben."

'Hongarije wordt belegerd'

Volgens premier Orbán is de maatregel nodig omdat het land door immigranten wordt 'belegerd', schrijft de Duitse krant Der Spiegel. Hij ziet vluchtelingen als gevaar voor de 'christelijke identiteit' van Europa.

Het land aan de oostgrens van de Europese Unie haalde eerder al het nieuws vanwege de bouw van een hek om vluchtelingen te weren.

Langs de grens patrouilleert ook een burgerwacht. In een referendum in oktober van vorig jaar stemde 98 procent van de bevolking tegen de Europese opnameplicht van vluchtelingen. Vanwege het te lage opkomstpercentage was de uitslag van het referendum niet geldig. 

Hongarije telt circa tien miljoen inwoners en heeft volgens cijfers uit 2015 per 100.000 inwoners de meeste asielaanvragen in Europa. Er waren toen bijna 1800 aanvragen per 100.000 inwoners, circa 120 meer dan in Zweden en ruim 6,5 keer meer dan in Nederland.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore