Buitenland

Bom vlakbij hotel Nederlanders; kans op onderzoek steeds kleiner

29 juli 2014 15:44 Aangepast: 29 juli 2014 19:00
Beeld © RTL Nieuws

Op 2 kilometer afstand van het hotel in Donetsk waar de Nederlandse onderzoekers zitten, heeft een bom een flat geraakt. Verslaggever Jaap van Deurzen vertelt wat er is gebeurd.

"De bom viel midden in het centrum van Donetsk. Het was een afzwaaier die hoogstwaarschijnlijk bedoeld was voor een gebouw dat iets verder in die straat staat: het ministerie van Defensie van de separatisten. Maar in plaats van dat gebouw, werd er een gewone flat vol geraakt. De bom liet een enorme krater achter en alle ruiten vlogen eruit. De man die de binnenplaats aan het vegen was, is daarbij gedood."

Dat de bom zo dicht bij het hotel van de Nederlanders viel, maakt het er voor de onderzoekers niet makkelijker op om hun werk te doen. "Het risico voor hen is moeilijk in te schatten. Het is de eerste keer sinds ik hier ben dat er iets midden in het centrum van Donetsk valt", vertelt Van Deurzen.

"Maar je weet niet wat er nog komt. De kans dat de onderzoekers naar de rampplek gaan, wordt zo steeds kleiner. Ze hebben één voorwaarde gesteld: we gaan niet met onze eigen levens spelen. En hun veiligheid wordt op deze manier natuurlijk niet gegarandeerd."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`