Uitbraak ebolavirus

Vijf vragen over ebola: hoe erg is de epidemie?

29 juli 2014 18:45 Aangepast: 30 juli 2014 05:26
Medewerkers van Artsen Zonder Grenzen dragen het lichaam van een eboladode weg. Beeld © AFP

<p>De ziekte grijpt nog altijd om zich heen in West- en Centraal-Afrika. Hoe erg is de epidemie? Vijf vragen over ebola.</p>

1. Wat is ebola?
Het is een zeer besmettelijke virusziekte die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 90 procent van de gevallen dodelijk is. De ziekte begint met koorts, keel- hoofd- en spierpijn en heeft een incubatietijd van tussen de twee dagen en drie weken. Ebola is een bloedkoorts: mensen die besmet zijn met het virus gaan bijvoorbeeld bloeden uit ogen, oren, mond. Het is een vreselijke ziekte, waarbij de patiënten lijden en sterven in stilte. De ziekte breekt meestal uit in afgelegen dorpjes in West- en Centraal-Afrika. Daar is een vleermuissoort drager van het virus, die dieren dragen het virus over aan andere wilde dieren, waardoor mensen ziek worden.

2. Waarom heet ebola ebola?
De ziekte is vernoemd naar een rivier in Congo. In een dorpje bij die rivier was in 1976 daar een uitbraak van het virus. Een tweede besmettingshaard was in dat jaar in Soedan. 

3. Kun je genezen van ebola?
Er is geen medicijn, geen vaccinatie, geen behandeling voor de ziekte. Dat wil niet zeggen dat het altijd dodelijk is. Als de besmetting snel wordt opgemerkt, kan het aangepakt worden als iedere andere virusinfectie - de griep bijvoorbeeld. Dat wil zeggen: veel drinken, een combinatie van suikers en zouten toedienen en rusten. Verder is het belangrijk om te voorkomen dat het virus om zich heen grijpt, zoals het dat nu doet. Quarantaine is daarvoor een belangrijk middel: zorgen dat besmette patiënten niet in contact komen met gezonde mensen. Dat dit niet altijd succesvol is, blijkt wel uit de berichten dat ook artsen en hulpverleners besmet zijn geraakt. De ziekte is zo besmettelijk dat het virus zelfs bij de begrafenis van ebola-doden over kan slaan.

4. Hoe erg is de huidige epidemie?
Deze uitbraak stak voor het eerst de kop op in februari in Guinee. Inmiddels zijn ook in Liberia en Sierra Leone mensen ziek. Zo'n 700 mensen zijn gestorven aan de ziekte. Onderzoekers noemen het vooral zorgwekkend dat een man in de stad Lagos in Nigeria - het dichtsbevolkte land in Afrika - recent overleed aan de ziekte. De man reisde van Liberia via de hoofdstad van Togo terug naar Nigeria. Hij heeft in zijn reis mogelijk mensen besmet. Het ziekenhuis waar hij stierf is afgesloten en de WHO heeft teams naar Togo en Nigeria gestuurd. Het indammen van de ziekte wordt belemmerd door de lokale bevolking, die er op sommige plaatsen van overtuigd is dat de artsen er juist voor zorgen dat mensen het ziekenhuis niet levend verlaten.

5. Wanneer is een uitbraak voorbij?
Nog lang niet. Medici houden de termijn van 42 dagen aan zonder nieuwe ziektegevallen voor een epidemie voorbij is. Het zou nu tot in de herfst kunnen duren voordat de ziekte is beteugeld.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore