Buitenland

Gif fipronil in pannenkoeken Hongarije

16 augustus 2017 01:55 Aangepast: 13 november 2017 09:35
Archieffoto. Beeld © ANP

In Hongarije is een lading diepvriespannenkoeken uit Duitsland tegengehouden. Ze waren gemaakt met eieren die besmet zijn met het giftige bestrijdingsmiddel fipronil.

Het is de eerste keer dat er in Hongarije met fipronil besmet voedsel opduikt. De pannenkoeken zijn vernietigd. Hongarije was gewaarschuwd door een speciale Europese voedseldienst dat de partij pannenkoeken in aantocht was.

ZIE OOK: Weten of je besmette eieren hebt? Controleer hier de code

Naast Nederland, België en Duitsland zijn ook eieren met fipronil gevonden in Zweden, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Denemarken en Zwitserland. De eieren zijn ook gevonden in Hong Kong.

Bestuurders Chickfriend vast

De twee bestuurders van Chickfriend, dat centraal staat in het schandaal rond besmette eieren, blijven nog zeker twee weken vastzitten. Dat heeft de rechtbank gisteren bepaald.

De twee mannen werden donderdag aangehouden op verdenking van het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Dat zouden ze hebben gedaan door fipronil te leveren of gebruiken in stallen met leghennen.

 

 

 

 

`