Gaza-conflict

Kritiek op The Guardian om 'anti-Hamas'-advertentie

12 augustus 2014 10:09 Aangepast: 12 augustus 2014 11:22
Beeld © Screenshot ThisWorld.us

'De joden veroordeelden kinderoffers 3.500 jaar geleden. Nu is Hamas aan zet.' Zo luidt de kop van een advertentie die maandag is gepubliceerd door de Britse krant The Guardian. Die ligt nu onder vuur.

Vijf Amerikaanse kranten, waaronder The New York Times, The Washington Post en The Wall Street Journal drukten de paginagrote advertentie al eerder af. Het stuk werd geschreven door Nobelprijswinnaar voor de Vrede Elie Wiesel en rabbi Shmuley Boteach.

ZIE OOK: Raad van Europa eist uitleg Britse regering over Guardian

Veel lezers nemen aanstoot aan de publicaties. The Guardian wordt op Twitter beschuldigd van een pro-Israëlische houding en is daarmee volgens sommigen 'pro- genocide'. En ook de ingezonden brieven en mails liegen er niet om: "Ik heb nog nooit zo'n leugenachtige politieke advertentie gezien", "Na 25 jaar zeg ik nu mijn abonnement op." Een petitie tegen de publicatie kreeg in de eerste 24 uur al meer dan 140.000 handtekeningen.

The Guardian beroept zich op vrijheid van meningsuiting. Volgens de krant zijn meningen die worden vertegenwoordigd in advertenties niet gelijk aan de mening van de redactie zelf. Maar veel lezers en journalisten vinden dit een slap excuus.

Hoe ingewikkeld het is om je vingers niet aan dit soort zaken te branden, blijkt uit het beleid van een andere Britse krant. Ook The Times ligt onder vuur – en die krant had de advertentie nou juist geweigerd.

Bekijk hier de hele advertentie.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore