Buitenland

Fiat Chrysler doet een Volkswagentje: beschuldigd van sjoemelsoftware

12 januari 2017 17:53 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Ook Fiat Chrysler is door de Amerikaanse milieuwaakhond betrapt op het gebruik van sjoemelsoftware. Zo'n 104.000 voertuigen zijn als verdacht aangemerkt.

Dat maakte de Environmental Protection Agency (EPA) vanmiddag bekend. Fiat Chrysler wordt ervan verdacht motorsoftware geïnstalleerd te hebben die de uitstoot van de wagens beïnvloed, zonder dat te melden.

Beter uit de bus

De software zou ervoor zorgen dat de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) in de praktijk hoger uitvalt dan in een testsituatie. De verdachte modellen zijn de Grand Cherokee en Dodge Ram 1500’s met een 3.0-liter-motor uit de productiejaren 2014 tot en met 2016.

Of de software is aan te merken als een 'defeat-device' wordt nog onderzocht. Dat zou betekenen dat de motor moedwillig is geprogrammeerd om in uitstoottests onterecht beter uit de bus te komen dan bij normaal gebruik van de auto. Dat soort software is sowieso illegaal.

Onderuit op de beurs

Het nieuws maakt beleggers behoorlijk onzeker. Meteen na de aankondiging kelderde het aandeel op de beurs van Milaan met 16 procent. Dat is niet zo vreemd; als de beschuldigingen kloppen hangen het bedrijf enorme boetes boven het hoofd.

Dieselgate

De zaak doet sterk denken aan dieselgate. Vorig jaar kwam aan het licht dat Volkswagen massaal sjoemelsoftware had geïnstalleerd om strenge milieutests te omzeilen. VW heeft inmiddels voor vele miljarden geschikt in de VS.

Meer op rtlz.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore