Amerikaanse aanval op IS

'Slagkracht IS vergelijkbaar met Nederlandse landmacht'

22 augustus 2014 15:57 Aangepast: 22 augustus 2014 18:06
Beeld © AFP

Defensieminister Chuck Hagel vindt IS door de militaire kracht en financiën een grotere bedreiging dan al-Qaeda. Hoe zit het met het aantal strijders en de rijkdom van IS en hoe gevaarlijk is het voor Nederland? Defensiespecialist Rob de Wijk legt uit.

1. Wat weten we van de militaire slagkracht van IS?
De Islamitische Staat heeft tussen de 10.000 en 20.000 strijders en er komen door de huidige acties nog steeds strijders bij. Al die aandacht heeft een aanzuigende werking op jihadisten. IS bestaat sowieso uit veel buitenlandse strijders, vooral uit Noord-Afrika en de Golfstaten. 

ZIE OOK: Amerikaanse journalist James Foley onthoofd door strijders IS

IS heeft veel zware wapens en pantservoertuigen, die ze hebben veroverd in de strijd met het Iraakse leger. Dat is Amerikaans materieel. En ze hebben Russische wapens, die ze hebben door overwinningen op het leger in Syrië.

De slagkracht en vuurkracht van IS is te vergelijken met de Nederlandse landmacht. De aantallen komen behoorlijk overeen. Het verschil is wel dat IS-strijders meer ervaring hebben in veldslagen en dat ze extreem gemotiveerd zijn.

2. Hoe rijk is IS?
IS heeft gigantisch veel geld. Ze hebben de bank van Mosul leeggehaald, daar zat een half miljard dollar in. Daarnaast hebben ze olievelden in Irak en Syrië en heffen ze revolutionaire belasting. Die belasting is eigenlijk gewoon het afpersen van ondernemers. Bovendien krijgen ze donaties uit de golfstaten. Het is de rijkste terreurmacht ter wereld.

ZIE OOK: 'IS grotere bedreiging dan al-Qaeda'

Al-Qaeda is helemaal niet zo rijk. Hun rijkdom bestond voornamelijk uit het kapitaal van Osama bin Laden en van ontvoeringen. IS hoeft mensen niet te ontvoeren voor het geld, vanwege hun enorme rijkdom.

3. De Amerikaanse Defensieminister Hagel had het ook over de 'sophistication' van IS. Wat is dat?
Dat gaat over de organisatie van IS. De Islamitische Staat is extreem goed en hecht georganiseerd. Ze hebben een hechte commandovoering en hebben alles onder controle: de financiën, de aanvoer van de troepen en nieuwe rekruten. En ze hebben een duidelijk doel voor ogen, namelijk een kalifaat. Dat duidelijke doel had al-Qaeda niet. Er lopen ook veel strijders van al-Qaeda en andere terreurbewegingen over naar IS.

4. Hoe gevaarlijk is IS voor Europa en Nederland?
Heel gevaarlijk. Het gebied van IS in Syrië en Irak is een vrijplaats voor extremisten. Zij worden daar verder opgeleid voor de jihad. Als die Syriëgangers terugkeren naar Europa en naar Nederland zijn ze nog radicaler geworden. In Frankrijk en België zijn er al aanslagen gepleegd. Zoals die op het Joods Museum in Brussel, waarbij drie doden vielen. Ook in Noorwegen werd een terreuralarm afgekondigd. Het is een kwestie van tijd totdat er nog meer aanslagen plaatsvinden in het Westen.

5. Wat kan het Westen doen tegen IS?
Bombarderen is het enige wat mogelijk is. En er zijn natuurlijk wel Amerikaanse commando’s actief in de regio. Verder kan het Westen wapens leveren aan de Koerden. Maar op lange termijn kunnen die door Europa bewapende strijders weer nieuwe problemen in de regio geven, als zij tegen Turkije vechten voor een eigen staat Koerdistan.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore