Buitenland

20 miljoen mensen dreigen te verhongeren, angst voor grootste crisis sinds 1945

11 maart 2017 07:47 Aangepast: 11 maart 2017 08:20
Beeld © ANP

De Verenigde Naties vrezen voor de grootste humanitaire crisis sinds hun oprichting in 1945. De coördinator noodhulp, Stephen O'Brien, schrijft dat meer dan 20 miljoen mensen in vier landen dreigen te verhongeren.

Vooral in Jemen is het probleem groot: daar is twee derde van de bevolking afhankelijk van noodhulp. Zeven miljoen mensen in dat land lijden honger. Ook in Zuid-Soedan, Somalië en het noordoosten van Nigeria zijn miljoenen mensen in nood.

'Simpelweg sterven'

"Zonder gezamenlijke en gecoördineerde inspanningen wereldwijd zullen mensen simpelweg van de honger sterven", schrijft O'Brien in een brief aan de Veiligheidsraad. Hij roept de internationale gemeenschap en de Veiligheidsraad in actie te komen en de oorzaken van de hongersnood te bestrijden door in de getroffen landen onder meer te zorgen voor toegang tot voedsel.

ZIE OOK: Giro 555 haalt al 1,5 miljoen op voor honger in Afrika

Ook vindt hij dat de betrokken partijen in de regio hulporganisaties veilige en onbeperkte toegang moeten verlenen tot de slachtoffers. Tot slot schrijft hij dat de internationale gemeenschap moet zorgen voor een einde aan de gevechten in de landen.

 

`