Buitenland

Provocatie in Turkije-rel: Turkse vlag boven Nederlands consulaat

12 maart 2017 11:03 Aangepast: 12 maart 2017 12:35
De Turkse vlag boven het Nederlands consulaat Beeld © RTL Nieuws

Een nieuwe stap in de diplomatieke rel met Turkije: boven het Nederlands consulaat in Istanbul is de Turkse vlag gehesen. De rel ontstond gisteren na het wegsturen van een Turkse minister in Rotterdam.

Verslaggever Olaf Koens was het vanmorgen in eerste instantie niet opgevallen toen hij er langs liep in Istanbul. Maar na een telefoontje en nog een keer goed kijken, zag hij dat het waar was: boven het Nederlands consulaat hing niet meer de Nederlandse vlag, die er tot gisteren wel hing, maar de Turkse.

Man op dak

"Het betekent niet dat het consulaat is veroverd ofzo, maar gek is het wel", zegt Olaf. Op beelden is te zien dat er een man op het dak is geklommen om de vlaggen te verwisselen. Hij is er duidelijk trots op. Er wordt 'allahoe akbar' geschreeuwd. Wie de man is en waarom hij dat doet, is niet duidelijk.

Lang heeft de Turkse vlag er overigens niet gehangen.

Maatregelen Turkije

Het consulaat werd gisteren net als de ambassade en de consulaten in Izmir, Antalya, Marmaris en Gaziantep afgesloten door Turkije. Niemand kan er in of uit. Ook de residentie van ambassadeur Kees de Rij en die van de Nederlandse consul-generaal in Istanbul zijn afgesloten. Van Rij, die momenteel niet in Turkije is, is bovendien voorlopig niet welkom in Turkije.

De Turkse premier Binali Yildirim kondigde vanmorgen meer 'zware tegenmaatregelen' tegen Nederland. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoe de rel met Turkije in Rotterdam volledig uit de hand liep

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`