Onderzoek MH17

'Bewijs dat MH17 door Russen is neergeschoten'

08 september 2014 16:45 Aangepast: 06 september 2015 16:58
Beeld © Bellingcat

Het Buk-raketsysteem waarmee vlucht MH17 uit de lucht is geschoten, was Russisch en werd 'zeer waarschijnlijk' bestuurd door Russische soldaten. Onderzoeksjournalisten van Bellingcat zeggen daar sluitend bewijs voor te hebben.

De site vergeleek filmpjes van het Russische wapenarsenaal in juni met beeldmateriaal van burgers van Russische tanks en voertuigen in Oekraïne, op 17 juli. Dat is de dag waarop vlucht MH17 werd neergeschoten en 298 onschuldige burgers werden gedood.

ZIE OOK: Nederlanders stand-by om te zoeken naar menselijke resten

Volgens de journalisten is het Buk-raketsysteem dat op de beelden voor en na de aanslag te zien is, zonder twijfel hetzelfde. Ze vergeleken onder meer witte tekens op de zijkant van het voertuig en een nummer dat lijkt te zijn overgeschilderd.

Buk-brigade vlag bij Oekraïense grens​
Bellingcat weet verder te melden dat Moskou twee anti-vliegtuigbrigades heeft die speciale Buk-systemen hebben. Eén daarvan was ver weg op de dag van de aanslag, maar de ander is gestationeerd in Koersk, zo'n 100 kilometer van de Oekraïense grens.

Het is aannemelijk, stellen de journalisten, dat het deze 53ste brigade was die stiekem Oekraïne in is getrokken en vanuit daar medio juli op het vliegtuig van Malaysia Airlines heeft gevuurd. De Buk werd in de dagen daarna weer terug naar Rusland gereden.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore