Buitenland

Polen wil verdachte oorlogsmisdadiger (98) uit VS berechten

13 maart 2017 17:58 Aangepast: 13 maart 2017 19:46
Het huis van Michael Karkoc in Minneapolis. Beeld © EPA

Polen zal de Verenigde Staten vragen om de uitlevering van een 98-jarige man die in de Tweede Wereldoorlog betrokken zou zijn geweest bij het vermoorden van 44 mensen.

De man woont sinds 1949 onder de naam Michael Karkoc in de VS. Hij zou destijds hebben verzwegen dat hij in de oorlog commandant was geweest van een Oekraïense eenheid die direct onder de SS viel. Karkoc zou het bevel hebben gegeven voor het vermoorden van minstens 44 Polen.

Getuigeverklaringen

Het balletje kwam aan het rollen na een verhaal dat het persbureau AP in 2013 over Karkoc publiceerde. Het baseerde zich onder meer op oude documenten en op getuigeverklaringen van leden van de eenheid waaraan hij leiding gaf.

Karkocs zoon Andriy ontkende vandaag tegenover AP dat zijn vader bij oorlogsmisdaden betrokken zou zijn. "Zijn identiteit is nooit in twijfel getrokken of geheim geweest."

Genoeg bewijs

De openbaar aanklager die in Duitsland speciaal is belast met oorlogsmisdaden, zegt dat er genoeg bewijs is om de man alsnog te vervolgen. De familie van Karkoc zegt dat hij niet kan worden uitgeleverd aan Polen omdat hij tekenen van dementie vertoont.

Als Karkoc wordt uitgeleverd, is hij één van de oudste mensen die voor misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog terecht moeten staan. De maximumstraf die hem dan boven het hoofd hangt, is levenslang.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore