Ga naar de inhoud
Chaos door IS in Irak

Obama benadrukt: zeker geen grondoorlog in Irak

Beeld © AFP

Er gaan geen Amerikaanse troepen meer naar Irak om een grondoorlog te voeren. Dat heeft president Barack Obama vandaag nog maar eens gezegd in een toespraak.

"Na een decennium van massale inzet van troepen op de grond in Irak, is het doelmatiger onze unieke capaciteiten te gebruiken om onze partners op de grond te steunen."

Hoge militairen hebben de laatste dagen gesuggereerd dat het sturen van troepen niet is uit te sluiten. Maar ook al heeft de VS er belang bij dat islamitische extremisten geen vaste voet aan de grond krijgen in Irak, houdt Obama voet bij stuk: hij stuurt hij geen troepen meer. De Amerikaanse president vertrouwt op luchtaanvallen en de steun aan bondgenoten in de regio. 

ZIE OOK: Moet de VS niet ingrijpen in Irak? Vijf vragen

Obama zei dat al 40 landen de coalitie tegen de terroristen van Islamitische Staat steun hebben toegezegd. Het standpunt sluit aan bij het gevoel dat overheerst onder de meerderheid van de Amerikanen: we hebben geprobeerd ze op het rechte pad te krijgen, maar kennelijk hebben die mensen daar meer zin in een sektarische burgeroorlog dan in vrede, nou, zoek het dan maar uit.