Buitenland

Trump: 'Uitlekken belastingaangifte is fakenieuws'

15 maart 2017 13:41 Aangepast: 15 maart 2017 16:17
De Amerikaanse president Trump tekent een van zijn decreten Beeld © AFP

Het uitlekken van zijn belastingaangifte is nepnieuws, zegt Donald Trump. De Amerikaanse omroep MSNBC toonde de aangifte over 2005 gisteravond in de uitzending van The Rachel Maddow Show.

De omroep kreeg de aangifte naar verluidt in handen via een journalist die de documenten in zijn postbus had gevonden zonder afzender. De Amerikaanse president zet vraagtekens bij die verklaring.

Onbekende journalist

"Denkt iemand werkelijk dat een journalist, van wie nog niemand heeft gehoord, naar zijn postbus ging en daar mijn belastingaangifte vond?'' twitterde hij. '@NBC FAKE NEWS', voegt hij daaraan toe. Die 'onbekende' journalist is Pulitzerprijswinnaar David Cay Johnston, die momenteel actief is met zijn website DCReport.org.

Uit de aangifte blijkt dat Trump in 2005 152,7 miljoen dollar (143 miljoen euro) verdiende en 38,4 miljoen dollar (36 miljoen euro) aan belastingen afdroeg. Het Witte Huis bevestigde gisteravond dat die bedragen kloppen. 

'Veel vragen blijven onbeantwoord'

De journalist die de belastingaangifte in handen kreeg, suggereert dat het Witte Huis de documenten zelf heeft gelekt, zegt correspondent Erik Mouthaan. "Mogelijk om de aandacht af te leiden van het zorgplan dat ervoor zorgt dat 24 miljoen Amerikanen hun verzekering kwijtraken."

"Voor iemand die miljardair zegt te zijn, is een bruto inkomen van 150 miljoen dollar niet veel", zegt Mouthaan. "Trump verdiende zijn inkomen vanuit verschillende bedrijven, maar de documenten laten niet zien wat de precieze bron van inkomsten is. Zo blijven veel vragen onbeantwoord. Hoeveel schuld heeft hij aan buitenlandse geldschieters? Hoeveel inkomsten kreeg hij uit bijvoorbeeld Rusland, dat de presidentsverkiezingen probeerde te beïnvloeden? Waarom weigert hij volledige inzage te geven zoals gebruikelijk is in de VS sinds de jaren 70?"

Volgens Mouthaan komt Trump niet slecht naar voren door de publicatie. "Hij betaalde 24 procent van zijn inkomen aan de schatkist. Veel meer dan bijvoorbeeld Mitt Romney, presidentskandidaat in 2012. Romney betaalde slechts 13 procent belasting."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`