Buitenland

Fransen vieren nationale feestdag en herdenken aanslag Nice

14 juli 2017 23:50 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Een man met een Franse vlag op de plek van de aanslag in Nice. Beeld © AFP

Met een groot vuurwerk bij de Eiffeltoren is Quatorze Julliet afgesloten, de nationale feestdag van Frankrijk. De hele dag waren er festiviteiten door het hele land. Maar in Nice werd vooral de aanslag vorig jaar herdacht.

Precies een jaar geleden reed een man met een vrachtwagen 86 mensen dood. Mensen die allemaal feest aan het vieren waren. Om 22.45 uur, het tijdstip van de aanslag, werden 86 witte ballonnen opgelaten op de boulevard van Nice.

ZIE OOK: Een jaar na die vreselijke aanslag: 'Wij gaan nooit meer naar Nice'

Aan het begin van de avond was er in Nice al een herdenking met de Franse president Macron. Hij reikte lintjes uit aan agenten en hulpverleners. En verder werden de namen van alle 86 slachtoffers opgenoemd.

In zijn toespraak had president Emmanuel Macron troostende woorden voor de nabestaanden en hij was keihard naar de terroristen. Macron beloofde verder meer hulp voor de meer dan 400 gewonden van de aanslag.

Parade in Parijs

In de Franse hoofdstad waren vooral feestelijkheden. Macron kreeg daarbij bezoek van de Amerikaanse president Trump. Samen volgden ze de traditionele militaire parade op de Champs-Élysées. Direct na het begin vlogen gevechtsvliegtuigen in formatie over de boulevard van Parijs.

Voor de ceremonie op de Champs-Élysées waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen. De politie had 3500 manschappen ingezet tijdens de parade. Bezoekers moesten hun tassen laten zien en werden gedeeltelijk gefouilleerd. Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb zei tegen de zender BFMTV dat ook twee drones waren ingezet.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore