Buitenland

Walrussen massaal het land op: is zoiets ooit gebeurd? Vijf vragen

02 oktober 2014 12:38 Aangepast: 02 oktober 2014 15:48
Beeld © AFP Photo / NOAA / Corey Accardo

Op één plek aan de kust van Alaska verzamelden zich de afgelopen dagen 35.000 walrussen. Dat is bijzonder - maar hoe bijzonder precies? Vijf vragen aan Gert Polet, noordpooldeskundige van het Wereldnatuurfonds.

1. Is zoiets eerder gebeurd?

Thumbnail

Twee jaar geleden was iets soortgelijks te zien, maar toen was het niet zo'n grote groep. Het gaat nu echt om gigantische aantallen, dat is heel bijzonder. Het is ongebruikelijk dat zo veel walrussen aan land komen. Ze bivakkeren het liefst op zee-ijs, waar ze ook uitrusten.

2. Hoe zijn ze op die plek terechtgekomen?
Ze trekken bij Alaska door de Beringstraat. Mannetjes- en vrouwtjesgroepen gaan gescheiden hun weg en volgen de rand van het zee-ijs, want daar zit voor hen het meeste voedsel. Door het smeltende ijs worden ze aan land gedwongen.

ZIE OOK: Bizar: 35.000 walrussen op één plek door tekort aan ijs

3. Hoe zit dat dan precies?
Zee-ijs bevindt zich boven hun voedselgronden en walrussen kunnen niet heel diep duiken, daarom is hun foeragegebied beperkt. Ze zoeken dan het dichtstbijzijnde rustpunt op, en dat is meestal het ijs. Nu dat ontbreekt, moeten ze het land op. Maar daar voelen ze zich onprettig.

4. Is er iets te zeggen over de afloop?
Ze blijven een paar dagen aan land, maar zullen op zeker moment toch weer voedsel moeten gaan zoeken. Dus dan gaan ze weer terug de zee in. Voortdurend ligt het gevaar van een stampede op de loer: walrussen zijn heel schrikachtig, dus als een keer een vliegtuigje overvliegt of een sneeuwscooter langskomt, kunnen ze op hol slaan. Dan komen er gegarandeerd een hoop jonkies in de knel.

ZIE OOK: RIP Natasja: oudste walrus van Europa dood

5. Wat voor betekenis moeten we hier volgens het Wereldnatuurfonds aan hechten?
Dit is een signaal: het hele ecosysteem van het noordpoolgebied valt of staat met de toestand van het zee-ijs. IJs smelt steeds sneller, en eerder in het seizoen. Heel veel diersoorten zijn daarvan afhankelijk: walrussen, maar ook ijsberen. Die komen echt in de knel. Dat is heel droevig. Wij, als mensheid, dragen daaraan bij. Nu zijn er nog veel walrussen, en we kunnen heus wel zonder die paar dode jonkies, maar op termijn kan dit richting uitsterfscenario gaan.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore