Timmermans naar Brussel

Timmermans niet in problemen bij 'sollicitatiegesprek'

07 oktober 2014 19:00
Beeld © ANP

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is vanmiddag niet in moeilijkheden gekomen tijdens zijn bijna 3 uur durende 'sollicitatiegesprek' in het Europees Parlement (EP).

Timmermans was als beoogd vicevoorzitter van de nieuwe Europese Commissie de laatste kandidaat die moest verschijnen in een hoorzitting in het EP.

Sommige andere kandidaten kwamen eerder wel fors in de problemen, zoals de Fransman Pierre Moscovici, de Brit Jonathan Hill en de Spanjaard Miguel Arias Cañete. De weerstand tegen de Sloveense oud-premier Alenka Bratušek is zelfs zo groot dat zij zich waarschijnlijk moet terugtrekken.

ZIE OOK: Vuurproef voor Timmermans - wat hij vooral níét moet doen

Op Timmermans zijn zulke doemscenario's niet van toepassing. De PvdA-minister begon met een inleiding waarin hij zei dat Europa vooral moet doen wat nodig is, niet wat aardig is om te doen. Hij beloofde, naar opdracht van de toekomstige voorzitter Jean-Claude Juncker, begin volgend jaar met een lijst te komen van voorstellen die beter kunnen worden ingetrokken.

Timmermans is voorgedragen voor de portefeuille Betere Regelgeving, Relaties tussen Europese instellingen, Rechtsregels en Fundamentele Rechten.

Hij charmeerde de Europarlementariërs door de meeste vragen in de taal van de vragensteller te beantwoorden. Zo sprak hij Engels, Duits, Italiaans, Frans en Nederlands. Hij bood grappend aan ook in het dialect van zijn regio (Limburgs) te antwoorden. Pas bij een Poolse vragensteller moest hij passen.

ZIE OOK: Column Jos Heymans: Wordt Timmermans wel of geen baasje?

Hij kreeg een paar keer applaus van de parlementariërs voor gloedvolle betogen over het belang van de EU en de Europese waarden en normen die voor alle EU-burgers moeten gelden. Ook als ze in Hongarije wonen, waar premier Viktor Orban op autoritaire wijze regeert en onder meer de media aan banden heeft gelegd.

Timmermans, die onder meer verantwoordelijk wordt voor Fundamentele Rechten, beloofde de dialoog daarover aan te gaan met de regering-Orban. Levert dat niets op en houdt Hongarije zich niet aan EU-regels, dan zal hij niet terugschrikken voor hardere procedures die ertoe kunnen leiden dat het land tijdelijk het stemrecht kan verliezen in EU-vergaderingen.

Na afloop van de hoorzitting reageerden Nederlandse Europarlementariërs uit diverse politieke hoeken tevreden op Timmermans' optreden.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore