Buitenland

Amerika verkeert in shock: vijf vragen en antwoorden over de rellen in Charlottesville

14 augustus 2017 18:46 Aangepast: 13 november 2017 09:05
Demonstranten in Charlottesville. Beeld © AFP

De rellen in Charlottesville hebben de VS gechoqueerd. Veel Amerikanen zien de gebeurtenissen als een triest dieptepunt van de verdeeldheid in hun land. Vijf vragen en antwoorden over de rellen en de politieke gevolgen.

Hoe wordt er in Amerika gereageerd op de gebeurtenissen in Charlottesville?

Amerika verkeert in shock. De verontwaardiging over het extreemrechtse protest in het universiteitsstadje Charlottesville is groot. De tv-shows van zondag en maandagochtend hadden enkel aandacht voor de gebeurtenissen. Het overlijden van een 32-jarige vrouw nadat een extreemrechtse man het publiek inreed, zien veel Amerikanen als een triest dieptepunt van de verdeeldheid in hun land. Op zondagavond waren in veel Amerikaanse steden waken om het slachtoffer te herdenken. Amerikanen zijn verbaasd over de grootte van het protest en het gewelddadige karakter ervan. 

Dode en gewonden bij extreemrechts protest

Over wat voor groeperingen hebben we het precies?

De mars was aangekondigd als 'Unite the Right' met het doel om verschillende extreemrechtse bewegingen te verenigen. Er waren leden van de Ku Klux Klan, neonazi's en paramilitaire bewegingen uit de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Een van de leiders van deze beweging is Richard Spencer. Hij is de baas van een nationalistische denktank die superioriteit van het witte ras bepleit.

Die heftigheid die je nu ziet, hoe nieuw is dat voor Amerika?

Bij vorige protesten van extreemrechts waren ook wat schermutselingen, maar dat het zó uit de hand loopt is in de afgelopen jaren zelden voorgekomen. Er waren veel bloedige botsingen tussen de demonstranten en tegendemonstranten. Het is een teken van de steeds diepere verdeeldheid in dit land. Extreemrechtse groeperingen komen openlijk uit voor hun gedachtegoed, terwijl de tegenreactie van bijvoorbeeld de antifascistische beweging feller wordt.

Hoe reageert de politiek?

De president is opmerkelijk stil. In een korte verklaring uitte hij kritiek op het geweld 'van alle kanten' in Charlottesville. Na dit statement barstte een storm van kritiek los. Veel invloedrijke republikeinen hebben het geweld en het extreemrechtse gedachtegoed veroordeeld. Zij roepen de president op om dat ook te doen. Tot nu toe heeft de vicepresident Mike Pence zich uitgesproken tegen de demonstranten en hun gedachtegoed. De dochter van de president, Ivanka Trump, liet op Twitter weten dat er geen plaats is voor racisme en neonazi's in Amerika en dat het land zich moet verenigen.

Wat voor gevolgen gaat dit hebben?

De extreemrechtse demonstranten vierden het afgelopen weekend als een overwinning. Zij zien dit als de eerste slag in een oorlog om hun rechtmatige plaats in Amerika op te eisen. Pas op maandag nam de president in felle bewoordingen afstand van groepen zoals de KKK en andere neonazibewegingen die openlijk steun aan de president hebben betuigd. Volgens president Trump is er geen plaats voor hun haat in Amerika. Toch zullen deze bewegingen nieuwe protesten organiseren. Aankomend weekend is er in Boston een bijeenkomst om de vrijheid van meningsuiting te vieren. De burgemeester van Boston overweegt de bijeenkomst te verbieden, omdat hij bang is dat dezelfde groepen als in Charlottesville langskomen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Trump onderbreekt vakantie om Charlottesville

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore