Buitenland

Trump: Duitsland is Amerika enorm bedrag schuldig

18 maart 2017 16:51 Aangepast: 18 maart 2017 18:18
Merkel en Trump tijdens de meeting. Beeld © EPA

Donald Trump vindt dat Duitsland de NAVO en de VS enorme geldbedragen schuldig is, omdat die voor de bescherming van Duitsland zorgen.

De Amerikaanse president liet vandaag op Twitter weten dat het beschermen van Duitsland 'heel duur' is.

Merkel was gisteren te gast bij Trump in Washington. Het was de eerste ontmoeting tussen beiden. De president sprak op Twitter van een 'geweldige ontmoeting'. Internationale media zetten echter vraagtekens bij de chemie tussen de president en de bondskanselier, want voor het oog van de camera's reageerde Trump niet op het voorstel van Merkel om elkaar de hand te schudden.

Trump had al eerder gezegd dat de NAVO-bondgenoten meer moeten uitgeven aan defensie. De NAVO-bondgenoten hebben in 2014 afgesproken om ten minste 2 procent van hun nationaal inkomen te besteden aan defensie. Destijds voldeden slechts 5 van de 28 NAVO-lidstaten aan deze eis. Duitsland hoorde daar, net als Nederland, niet toe. 

Merkel beloofde dat Duitsland, dat nu 1,2 procent van het nationaal inkomen aan defensie uitgeeft, daar aan gaat werken. Die belofte kon op instemming van Trump rekenen. Aan het einde van het jaar moet er bovendien een plan liggen waarin de NAVO-lidstaten duidelijk maken hoe het doel van 2 procent gehaald gaat worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`