Onderzoek MH17-vliegramp

Rampplek MH17 is nu frontlinie

26 oktober 2014 19:00 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

De plek waar het toestel van vlucht MH17 in Oekraïne is neergestort, is frontlinie geworden.

"Het is er heel gevaarlijk en het is heel lastig, eigenlijk onmogelijk om met een onderzoeksteam met verschillende voertuigen hier te komen", vertelt ANP-fotograaf Pierre Crom. De Nederlander was in het gebied om te bekijken hoe het er 100 dagen na de ramp bij ligt. De omstandigheden zijn ruim drie maanden later heel anders dan vlak na de crash. 

ZIE OOK: 'Nog lichaamsdelen op rampplek MH17'

"De rampplek is nu getekend door grote kraters, veroorzaakt door zware inslagen van raketten", laat Crom weten. "Het gaat om beschietingen van de laatste week. Er zijn ook Oekraïense eenheden die het gebied binnentrekken en daar vechten met de separatisten."

Lichaamsdelen
Op een veld, waar één van de grootste onderdelen van het vliegtuigwrak lag, vond Crom lichaamsdelen. Volgens de fotograaf moeten er nog meer op die plek liggen. "Buurtbewoners geven dat ook aan en er hangt nog steeds een geur van ontbindende lichamen. Het ruikt er heel sterk, ondanks de kou. Het blijkt dus dat er nog niet nauwkeurig is gezocht."

ZIE OOK: 100 dagen na de MH17-ramp: treurige foto's

Al voor de ramp was het onrustig in het gebied, het Oekraïense leger en Russisch gezinde separatisten​ vechten al maanden. Nadat MH17 was neergestort, is de strijd alleen maar heviger geworden. Hierdoor is onderzoek naar de vliegramp moeilijk uit te voeren. 

Oorzaak
De oorzaak van de ramp is nog steeds niet achterhaald. Er zijn sterke aanwijzingen dat MH17 is neergeschoten, maar de huidige omstandigheden weerhoudt onderzoekers ervan de ware toedracht te achterhalen. 

Bij de vliegtuigcrash op 17 juli kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Nog 14 lichamen zijn ongeïdentificeerd.  

 

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore