Onderzoek MH17-vliegramp

Onderzoek MH17 zeker niet volgend jaar klaar

27 oktober 2014 16:58 Aangepast: 08 januari 2015 01:23

Het strafrechtelijk onderzoek naar de MH17-vliegramp zal zeker nog heel volgend jaar in beslag nemen en misschien nog wel langer. Dat zegt onderzoeksleider Fred Westerbeke tegen Spiegel.

De hoofdofficier van justitie maakt in het interview een vergelijking met de Lockerbiezaak. "Toen heeft het 3 jaar geduurd voordat de verantwoordelijken bij naam konden worden genoemd'', zegt Westerbeke. "Daarmee bedoel ik niet dat het bij vlucht MH17 ook zo lang moet duren, maar men heeft een lange adem nodig."

ZIE OOK: 100 dagen na de MH17-ramp: treurige foto's

Het meest waarschijnlijke scenario is dat MH17 door een luchtafweerraket uit de lucht is geschoten, zegt Westerbeke op basis van de nu beschikbare informatie: "Maar we willen niet onze ogen sluiten voor de mogelijkheid dat het anders had kunnen zijn."

De Duitse inlichtingendienst zegt dat vlucht MH17 uit de vlucht is geschoten door een raket die is afgevuurd door pro-Russische troepen in Oekraïne. De Duitsers wijzen dus duidelijk een schuldige aan. Dat doen ze mede op basis van satellietbeelden. 

In contact met VS
Westerbeke zegt dat hij niet weet om welke beelden het precies gaat. Nederland kan de conclusie van de Duitsers in elk geval nog niet onderstrepen, zegt Westerbeke: "We weten niet zeker of we alles al hebben gekregen, of dat er meer is, materiaal dat mogelijk nog specifieker is. We zijn weer in contact met de Verenigde Staten om satellietbeelden te krijgen.''

De onderzoekers hebben veel materiaal verzameld, maar sluitend bewijs is er nog niet. "Als je in de kranten kijkt dan lijkt het er altijd op dat het helemaal duidelijk is wat er met het vliegtuig is gebeurd en wie de schuldige is. Maar als we iemand echt voor het gerecht willen halen, hebben we bewijzen nodig en meer dan een gesneden stuk uit een telefoongesprek van internet of foto's van de rampplek. Daarom kijken we niet alleen naar één scenario maar naar meerdere.''

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore