Val Muur 25 jaar geleden

Over de muur #1: Sprong in de dood

03 november 2014 18:13 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © EPA

Op 9 november is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Correspondent Jeroen Akkermans blikt om de dag in dit blog terug op deze historische gebeurtenis. Vandaag aflevering 1 over de eerste DDR-grenssoldaat die vluchtte over de Muur.

Conrad Schumann was een gevierd en verguisd man: bejubeld in West-Duitsland, gehekeld in de voormalige DDR. Terug naar 15 augustus 1961. Twee dagen eerder is begonnen met de bouw van de Muur. In het verdeelde Berlijn maakte Conrad de sprong van zijn leven.

"Hij had ineens genoeg van de Muur."   

Conrad was de eerste DDR-grenssoldaat die over de Muur vluchtte. Hij had zich vijf maanden voor de bouw van de Muur vrijwillig bij de grenstroepen gemeld. Het was geen bewuste keus om te dienen of te springen. Later zou Conrad vertellen dat hij in een spontane opwelling besloot te vluchten. Hij had ineens genoeg van de Muur. 

Fotografen, cameramensen en politiemannen stonden aan de overkant van de Muur. De bouw trok veel belangstelling aan westerse kant. De spanning was om te snijden in Berlijn. Veel families waren ineens gescheiden. 

"Voor West-Duitsland is Conrad meteen de beroemdste vluchteling. Voor de DDR is hij een verrader, een deserteur.  "

 Het begon de toeschouwers aan westerse kant op te vallen dat Conrad de ene na de andere sigaret rookte, zo vlakbij de prikkeldraadgrens. Ze laten een deur van de politieauto uitnodigend open staan. Fotograaf Peter Leibing heeft de camera in de aanslag.

De grenssoldaat neemt plots een aanloop en springt. Leibing klikt. Voor West-Duitsland is Conrad meteen de beroemdste vluchteling. Voor de DDR is hij een verrader, een deserteur. De stasi laat hem niet met rust. De geheime dienst blijft hem achtervolgen. Liefst willen de spionnen hem terughalen. Het maakt Conrad bang.

Ook het westen laat hem niet los. Iedereen wil telkens zijn vluchtverhaal horen. Hij vestigt zich in Beieren, trouwt en krijgt twee kinderen. Conrad werkt als verpleger, en later als bediende in een wijnkelder. Hij zoekt de anonimiteit maar die is hem niet gegund. Conrad is een veelgevraagde ster op het politieke en journalistieke podium. Zelfs de Amerikaanse president Ronald Reagan wil hem in 1987 ontmoeten.

"Hij zoekt de anonimiteit maar die is hem niet gegund." 

Na de val van de Muur wordt Conrad nog beroemder. De poster van de springende grenssoldaat gaat nog eens de hele wereld over. Conrad leidt aan depressies, komt maar niet tot rust. Op 20 juni 1998 loopt hij spontaan naar het tuinhuisje. Conrad Schumann hangt zich daar op zonder een woord achter te laten. Hij was toen 56 jaar.

@JeroenAkkermans

Klik hier voor foto's van de Muur. 

RTL Nieuws
`