Val Muur 25 jaar geleden

Over de muur #2: Van held tot haatfiguur

05 november 2014 15:40 Aangepast: 05 november 2014 18:52
Beeld © EPA

Op 9 november is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Correspondent Jeroen Akkermans blikt om de dag in dit blog terug op deze historische gebeurtenis. Vandaag aflevering 2, over de beroemdste doelpuntenmaker van de DDR: Jürgen Sparwasser.

Weet u nog? Hamburg 1988, doelpunt Van Basten. Aartsrivaal Duitsland was verslagen. Eindelijk! De voormalige DDR kent ook zo'n historisch voetbalmoment in Hamburg. In 1974 kopte Jürgen Sparwasser de DDR naar een 1-0 winst op West-Duitsland. Het was de eerste en laatste keer dat de aanvaller een koprol maakte op het veld. De Duitse Democratische Republiek jubelde. De klassenvijand uit het westen was verslagen. Eindelijk!

Het doelpunt zal Sparwasser zijn leven lang achtervolgen. Iedereen begint er telkens over

Het doelpunt zal Sparwasser zijn leven lang achtervolgen. Iedereen begint er telkens over. Als op zijn grafsteen alleen 'Hamburg 1974' komt te staan weet elke Duitser wie er bedoeld wordt.

Veel plezier heeft Sparwasser niet aan zijn doelpunt beleefd. De ellende begon meteen na het laatste fluitsignaal van de historische wedstrijd. Zijn teammaten mochten feesten in Hamburg, maar Sparwasser moest thuisblijven. Ineens kende iedereen de spits. Dat maakte hem tot een extra veiligheidsrisico voor de teambegeleiders.

Sparwasser was al aan het toernooi in West-Duitsland begonnen als een winnaar. Hij had in 1974 met 1. FC Magdeburg tegen AC Milan de enige Europese cup voor de DDR binnengehaald. De finale werd in Rotterdam gespeeld. Als Sparwasser het voor het zeggen zou hebben, is zijn doelpunt in de halve finale tegen Sporting Lissabon het belangrijkste uit zijn carrière. Maar daar vraagt niemand naar.

De schouderklopjes verdwenen snel. Sparwasser proefde steeds meer afgunst. Het gerucht ging dat de spits een recordpremie, een huis en een auto van de Stasi had gekregen, de Oost-Duitse veiligheidspolitie. Sparwasser werd met de nek aangekeken. Hij zou een Stasi-vriendje zijn. De cadeaus werden hem in werkelijkheid nooit aangeboden, maar dat wilde niemand horen: voor de fans was hij een rijke stinkerd, en die moesten ze niet. "De haat tegen mij was te groot."

Zo wilden de stemmingmakers van de Stasi het blijkbaar graag zien - ze kregen maar geen vat op hem. Sparwasser werd na zijn voetbalcarrière leraar en hoopte te promoveren aan de Hogeschool in Magdeburg. Maar toen de partij besloot dat hij trainer van 1. FC Magdeburg moest worden, nam de leraar zich voor te vluchten.

"De beroemdste doelpuntenmaker van de DDR had het helemaal gehad met zijn vaderland. Hij is nooit meer teruggekeerd"

In 1988 greep hij zijn kans. Hij speelde een wedstrijd met het Magdeburger veteranenelftal in West-Duitsland. Sparwasser ontsnapte aan zijn begeleiders. In een bericht van het DDR-persbureau staat dat 'sportvijandige krachten Jürgen Sparwasser hebben ingepalmd. Hij heeft zijn team verraden.'

De beroemdste doelpuntenmaker van de DDR had het helemaal gehad met zijn vaderland. Hij is nooit meer teruggekeerd. Sparwasser is met pensioen en leidt een teruggetrokken leven in Hessen. "Het doelpunt heeft mij geschaad", zegt hij.

 

@JeroenAkkermans

Klik hier voor foto's van de Muur. 

RTL Nieuws
`