Buitenland

Hongarije stuurt Nederlands jihadmeisje (16) terug naar huis

05 november 2014 17:29 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © AFP

Een Nederlands meisje van 16 dat naar Syrië wilde reizen om zich aan te sluiten bij IS, is door de Hongaarse autoriteiten tegengehouden. Tegen haar was een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd.

Het meisje, dat uit Tilburg komt en van Marokkaanse komaf is, nam de trein van Boedapest naar de Servische hoofdstad Belgrado toen zij werd aangehouden door de Hongaarse politie, meldt persbureau AFP. Ze had vervalste identiteitspapieren bij zich. Het Hongaarse antiterreurbureau (TEK) stelt dat ze op sociale media veel contact had met islamistische extremisten. 

ZIE OOK: Brabantse 'jihadvrouwen' opgepakt

Ze zou van plan zijn geweest deel te nemen aan de gewapende strijd en terreurdaden te plegen. Het meisje is gisteren overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten.

"De politie en de Raad voor de Kinderbescherming doen onderzoek", laat een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weten. Ook jeugdzorg is daarbij betrokken. De ouders krijgen steun en begeleiding.” 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen RTL Nieuws 'de zaak te kennen'. Vanwege de privacy van het meisje willen zij geen verdere mededelingen doen. 

Bekijk hier een video van het Hongaarse antiterreurbureau, waarin het meisje te zien is terwijl ze wordt overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten en op het vliegtuig stapt:

RTL Nieuws
`