Ga naar de inhoud
Buitenland

Laatste klaproos voltooit monument bij Tower of London

Beeld © AFP

Met de plaatsing van een laatste klaproos in een zee van klaprozen rond de Tower in Londen is het monument voor de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog voltooid.

De gedempte slotgracht rond het oude kasteel staat vol met 888.246 keramieken klaprozen, een voor elke Brit die sneuvelde tijdens de Grote Oorlog, zoals WOI in veel landen heet.

Duizenden vrijwilligers
Het kunstwerk van Paul Cummings en Tim Piper heet 'Blood Swept Lands and Seas of Red', naar de eerste zin uit een gedicht van een onbekende soldaat. Duizenden vrijwilligers hebben de afgelopen maanden geholpen de bloemenzee te 'planten'. Ook leden van de koninklijke familie zetten het herinneringssymbool in de slotgracht.

De laatste roos werd vanochtend geplant door een 13-jarige leerling-militair, nadat de namen van tweehonderd van de gevallenen waren voorgelezen. Op 11 november wordt in Groot-Brittannië en grote delen van Europa het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht.

Thumbnail

4 jaar lang
Vier miljoen mensen hebben de installatie de afgelopen tijd al gezien. Vanaf woensdag gaan duizenden vrijwilligers aan het werk om de bloemen te verwijderen. Over blijven alleen het zogeheten huilende raam, waaruit de rozen lijken te vloeien, en de 'golf', een boog van klaprozen over de toegangsweg naar de poort van de Tower. Die twee installaties zullen 4 jaar lang door het land reizen en blijven daarna te zien bij het Imperial War Museum in Londen.

 

Bron: RTL Nieuws