Ruimtesonde Rosetta

Komeetlander Philae geland in de schaduw

13 november 2014 18:25 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © AFP PHOTO / ESA/Rosetta/Philae/CIVA

De Europese ruimtesonde Philae is neergekomen vlak naast een rots. Op de eerste foto die de sonde naar de Aarde heeft gestuurd is te zien dat Philae in de schaduw staat.

De sonde kan daardoor mogelijk zijn batterijen niet opladen met zijn zonnepanelen, zeggen wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De doorgestuurde foto is onderdeel van een hele stroom van data die de lander heeft doorgeseind. "Dat betekent dat alle instrumenten naar behoren werken", zegt ESA-onderzoeke Jean-Pierre Bibring.

ZIE OOK: Dit zag Philae vlak voor 'touchdown'

De komende twee dagen proberen de onderzoekers zoveel mogelijk gegevens te verzamelen, nu de batterijen van de lander nog genoeg energie hebben. In principe moeten de batterijen genoeg stroom leveren om alle geplande onderzoeken te doen op de komeet. Met de zonnepanelen zouden de batterijen langer meegaan.

Gestuiterd
De landing op de komeet ging minder voorspoedig dan gisteren werd aangenomen. Toen Philae op de komeet terechtkwam, weigerden de harpoenen die de lander op het oppervlak moesten vasthouden en stuiterde de sonde terug de ruimte in. Twee uur later landde de sonde opnieuw op de komeet en stuiterde opnieuw terug. Na negen minuten landde Philae op de plek waar die zich nu bevindt, in een ondiepe krater.

Een van de belangrijkste proeven die de ESA wil uitvoeren, is een monster nemen uit de bodem van de komeet. Die proef wordt uitgesteld, omdat de lander daarvoor moet boren in het oppervlak. De onderzoekers zijn bang dat de lander kan omvallen bij het boren, omdat deze niet is verankerd met de harpoenen, zoals de bedoeling was. 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`