Ga naar de inhoud
Mysterieus object Zweden

Zweden zag buitenlandse onderzeeboot op sonarbeelden

Op deze amateurfoto is het 'mysterieuze object' in de Oostzee te zien. Beeld © EPA

Er heeft wel degelijk een buitenlandse onderzeeboot gevaren in Zweedse wateren. Volgens de Zweedse overheid is het gevonden bewijs onomstotelijk.

Het schip werd door de marine gezien op sonarbeelden. Verder is op de zeebodem bij Stockholm een spoor gevonden, dat een kleine duikboot moet hebben getrokken. Bovendien is de boot gezien door drie verschillende bronnen.

ZIE OOK: Zweden: Niet op zoek naar Nederlandse onderzeeër

De minister van Defensie, premier en de Commandant der Strijdkrachten vertelden hun bevindingen op een persconferentie. Maar van welk land en type de boot was, is niet duidelijk geworden. Dat valt ook niet aan te tonen, aldus de Zweden.

De Zweedse minister van defensie noemde tijdens de persconferentie de aanwezigheid van de boot 'een grove en totaal onacceptabele schending' van de integriteit van zijn land. De premier vulde aan: "Laat mij dit zeggen aan diegenen die achter deze schending zitten: het is onacceptabel en wij zullen ons verbeteren in het detecteren van hun aanwezigheid."

ZIE OOK: Mysterieuze onderzeeër? De Russen, wie anders

In oktober zocht de Zweedse marine met man en macht naar de geheimzinnige boot, nadat de activiteit onder water werd gemeld. Het zou gaan om een Russisch schip, schreven Zweedse media toen. De Russen wezen naar een Nederlandse onderzeeboot.

Bron: RTL Nieuws