Buitenland

'Verdachte Antwerpen was dronken en op de vlucht voor politie'

23 maart 2017 17:11 Aangepast: 23 maart 2017 18:32
Politieagenten op de locatie waar de Franse Tunesiër werd aangehouden. Beeld © ANP

De man die vanochtend met grote snelheid door een winkelstraat in Antwerpen reed, was dronken. Of hij een terreurdaad wilde plegen is vooralsnog onduidelijk.

De man zou mogelijk geprobeerd hebben om te ontkomen aan een politiecontrole, melden de Franse autoriteiten. De bestuurder, Mohamed R., een 39-jarige Tunesiër uit Frankrijk, zou mogelijk helemaal niet van plan zijn geweest om op mensen in te rijden. "We denken dat hij wilde ontkomen aan een politiecontrole", aldus een bron tegen persbureau Reuters.

Deze verklaring sluit aan bij verhalen van ooggetuigen. Bij het Belgische Het Laatste Nieuws zegt een omstander: "Het voertuig reed redelijk centraal op de weg, waardoor iedereen op tijd kon wegspringen. De automobilist leek niet de bedoeling te hebben om mensen aan te rijden."

Explosievenexperts vonden in de kofferbak van de man wel steekwapens en een riotgun.

Onduidelijk

Over de motieven van de man is officieel nog niets bekendgemaakt. Of de man wel of geen aanslag wilde plegen is dus nog steeds onduidelijk. Het Belgische federaal parket zegt in het belang van het onderzoek voorlopig geen verdere informatie te geven. De korpschef kondigde op een persconferentie aan dat op drukke punten in de stad extra agenten en militairen worden ingezet.

De man reed rond 10:45 uur met een Citroën met Franse nummerplaat door de winkelstraat Meir en vluchtte toen militairen hem tot stoppen probeerden te dwingen. Een politieteam wist hem enkele straten verderop te onderscheppen. R. zou een bekende van de Franse politie zijn wegens verboden wapenbezit. Zijn auto wordt onderzocht op sporen. Bij het incident vielen geen gewonden.

`