Ga naar de inhoud
'Aanslag op Nederlanders beraamd'

Verdachte: Minister Koenders doelwit verijdelde aanslag

Minister Koenders bij zijn bezoek aan Charkov vorige week Beeld © ANP

Het doelwit van de verijdelde aanslag op Nederlanders in het Oekraïense Charkov zou een delegatie zijn geweest met daarin minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Dat heeft één van de verdachten tegenover de Oekraiense veiligheidsdienst verklaard.

De Oekraiense veiligheidsdienst toonde vandaag tijdens een persconferentie een verklaring van een vrouwelijke verdachte. Zij stelt dat ze is opgeleid door de Russen en de opdracht had om de Nederlandse delegatie op te blazen op het moment dat ze een bezoek aan een fabriek in Charkov zouden brengen.

De vrouw stelt dat haar groep de opdracht had in Charkov doelwitten uit te zoeken om ontregelende aanslagen op te plegen. Ze zouden van de Russen wapens en explosieven hebben gekregen. 

ZIE OOK: Minister Koenders bij vertrek stoffelijke resten naar Nederland (8 november)

De vrouw beweert dat haar Russische contact haar concreet de opdracht gaf 8 november een aanslag op de Nederlandse delegatie met minister Koenders te plegen bij het bezoek aan de Malisjev fabriek in Charkov. Die fabriek is de plek waar resten en ook lichamelijke resten van MH17 in eerste instantie worden verzameld nadat ze uit de velden in Oost-Oekraïene zijn gehaald.  

"Ik moest een explosief plaatsen bij de fabriek op de route van de delegatie en er voor zorgen dat hij af zou gaan op het moment van passeren", zegt de vrouw in haar verklaring. 

ZIE OOK: 'Aanslag op Nederlandse delegatie verijdeld'

Hier het fragment uit de persconferentie van de veiligheidsdienst waarin de bewuste verklaring ook voorbij komt (Oekraïens/Russisch)

Bron: RTL Nieuws