Ga naar de inhoud
Buitenland

Video: jongetje met neppistool zonder pardon gedood

Beeld © EPA

De 12-jarige Tamir Rice werd zaterdag twee seconden nadat een politieauto naast hem was gestopt, doodgeschoten door een agent. Dat is te zien op nieuwe beelden van een beveiligingscamera die de politie van Cleveland heeft vrijgegeven.

Op verzoek van de familie zijn de beelden gedeeld. De video laat zien hoe de jongen spelend met een - naar later bleek - neppistool op de stoep speelt. Volgens de politie heeft de agent drie keer geroepen dat Rice zijn handen moest opsteken, maar greep de jongen in plaats daarvan naar het geweer in zijn broekband, waarna de agent hem doodschoot

ZIE OOK: Verwarring over neppistool wordt jongetje fataal

Volgens de ouders van de jongen toont de video aan dat de situatie vermeden had kunnen worden. "Tamir had nog bij ons kunnen zijn."

Bekijk hier de beelden (vanaf minuut 7:00 zie je de agenten aan komen aanrijden):

De beelden laten volgens hen zien dat 'de politie heel snel reageerde'. Ze hebben inwoners van Cleveland gevraagd op een 'vreedzame en verantwoordelijke manier' te protesteren. Ook vragen ze de politie en aanklagers de schietpartij grondig te onderzoeken. 

"Dit is geen poging om iemand vrij te pleiten", zei chef Edward Tomba van de politie in Cleveland. "We willen niet aan het publiek laten zien dat iemand iets verkeerd heeft gedaan. Het is een tragische gebeurtenis waarbij we een jong lid van onze gemeenschap hebben verloren. We hebben twee agenten die daar waren om het publiek te beschermen en die iets moesten doen dat niemand zou willen doen." 

Administratief verlof
De politie heeft de namen van de twee betrokken agenten vrijgegeven. Timothy Loehmann (26) schoot de jongen neer en werkt pas sinds maart in Cleveland. Frank Garmback (46) is al sinds 2008 actief. Beide mannen zijn met administratief verlof gestuurd. 

Bron: RTL Nieuws