Buitenland

Frankrijk wil Palestina erkennen bij uitblijven vrede

28 november 2014 15:39 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Laurent Fabius vanochtend tijdens het debat in het Franse parlement. Beeld © AFP

Als Israël en de Palestijnen niet binnen afzienbare tijd een vredesregeling sluiten, zal Frankrijk de Palestijnse staat erkennen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gezegd in een debat in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer.

Hij zei dat Frankrijk de plannen van de Verenigde Naties steunt om de partijen nog twee jaar de kans te geven om een akkoord te bereiken. "Als de onderhandelingen mislukken, als deze laatste poging tot een oplossing via onderhandelingen geen succes heeft, zal Frankrijk zijn verantwoordelijkheid nemen met de onmiddellijke erkenning van de Palestijnse staat'', zei de Franse bewindsman.

ZIE OOK: Midden-Oosten ingewikkelder dan IKEA-meubel

Zweden was dit jaar het eerste West-Europese land dat de Palestijnse staat erkende, tot ergernis van Israël. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei deze maand in de Tweede Kamer dat het kabinet deze stap nu nog niet wil zetten, maar de erkenning wel mogelijk wil maken.

Dat zou moeten gebeuren op een 'strategisch moment', als zo'n erkenning 'effectief en reëel' is in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Koenders ging daarmee verder dan zijn voorganger Frans Timmermans, die vond dat een aparte Palestijnse staat het sluitstuk van het vredesproces moet zijn.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`