Buitenland

Homo's in Finland mogen trouwen

28 november 2014 15:49 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Blijdschap bij het Finse parlement in Helsinki. Beeld © AFP

Homo's in Finland mogen vanaf nu trouwen, al scheelde dat vandaag niet veel in het Finse parlement. De wet waarin het homohuwelijk is geregeld, werd met een kleine meerderheid aangenomen.

105 parlementsleden stemden voor, 92 tegen. Homoseksuele stellen mochten al wel een samenlevingscontract sluiten in Finland, maar trouwen was nog geen optie. Het parlement werd gedwongen te stemmen over het homohuwelijk door een burgerinitiatief, dat door 167.000 mensen werd ondertekend.

ZIE OOK: Elton John: Jezus zou vóór homohuwelijk zijn

Nog voor de stemming schreef de Nederlandse ambassade op Facebook een betoog voor het homohuwelijk. "De stemming zal erom spannen, een echte cliffhanger. Wij hopen dat het Finse parlement de wijsheid heeft om zich te voegen in de Europese trend.'' Ambassadeur Henk Swarttouw was bovendien aanwezig bij een betoging voor het burgerinitiatief, en dus voor het homohuwelijk, meldde de ambassade.

Finland is het twaalfde land in Europa waar homo's en lesbiennes mogen trouwen; Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar het homohuwelijk werd goedgekeurd.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`