Buitenland

Al 15 miljoen euro opgehaald voor hongersnood Afrika

25 maart 2017 21:04 Aangepast: 25 maart 2017 21:10
Beeld © RTL Nieuws

Op Giro 555 is al ruim 15 miljoen euro ingezameld voor de hongersnood in Afrika. Vooral in Zuid-Soedan is het erg. Daar dreigen tienduizenden mensen om te komen door honger, maar of hulpverleners daar kunnen komen, is de vraag.

De komende dagen wordt de Giro 555-actie uitgebreid, met speciale uitzendingen op radio en tv. Daarbij worden allerlei acties gehouden om geld in te zamelen voor de slachtoffers. Zo werd in Amstelveen vanochtend door tophockeyer Thierry Brinkman de afslag gegeven voor de Giro 555-vijfdaagse. 

  • De actie van Giro 555 is bedoeld voor Jemen, het noordoosten van Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan.
  • Volgens de hulpinstanties lijden daar zeker 20 miljoen mensen aan ernstige ondervoeding. 
  • Dat komt door een dodelijke combinatie van klimaatverandering, droogte, armoede en geweld.
  • In Zuid-Soedan is de situatie zeer ernstig. Daar dreigen 100.000 mensen te sterven van de honger. 

Hulpverleners komen gebieden niet in

Arne Doornebal werkte zelf jaren in Soedan. Volgens hem kon je de hongersnood in dat land al aan zien komen. "Door de oorlog werd er niet meer ingezaaid. Toen was al duidelijk dat als je niet plant er geen oogst komt. En dus honger." Doornebal betwijfelt of de hulp voor de zwaarst getroffen gebieden in Soedan aankomt. "De overheid laat geen hulporganisaties toe, heel kwalijk." Ook hongerlijdende Jemenieten zijn moeilijk te bereiken vanwege de oorlog die daar woedt.

ZIE OOK: Vechten tegen hongersnood: 'Natuurlijk mis ik m'n gezin, maar ik wil geen ander werk'

Voorzitter van Giro 555 Farah Karimi ziet ook in dat alleen geld inzamelen niet genoeg is. Volgens haar moet de politiek haar verantwoordelijkheid nemen. "De internationale gemeenschap en politici moeten er op aandringen dat ook die gebieden toegankelijk worden voor hulpinstanties." 

Meer op RTLNieuws.nl:
Geld geven tegen de honger zinloos? 'Echt niet elk leven is er één'

`