Buitenland

'Ontsnappen van Alcatraz was mogelijk'

15 december 2014 07:45 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © AFP

Ruim 50 jaar na de roemruchte ontsnapping van het zwaarbewaakte gevangeniseiland Alcatraz, is nog altijd niet duidelijk of de drie gevangenen het overleefd hebben. Het kan, zegt de TU Delft nu.

Het is nog altijd ongewis waar de zelfgeknutselde rubberboot van Clarence Anglin, John Anglin en Frank Morris hen in de nacht van 12 juni 1962 naartoe bracht. Toen Nederlandse wetenschappers de baai van San Francisco in kaart brachten om de gevolgen van de zeespiegelstijging te bestuderen, bedachten ze dat dit model ook licht zou kunnen werpen op de ontsnapping.

Scenario komt overeen met gevonden wrakhout
Het onderzoek van de TU Delft is nu klaar en de conclusie is duidelijk: de ontsnapping van Alcatraz in 1962 was mogelijk. Het beste tijdstip om Alcatraz te verlaten blijkt achteraf 22:30 uur te zijn, 1,5 uur later dan altijd werd gedacht. Een rubberboot die om 23:30 uur van Alcatraz vertrok, zou waarschijnlijk net ten noorden van de Golden Gate Bridge aan wal zijn gekomen.

De onderzoekers toonden aan dat in dit scenario wrakhout waarschijnlijk zou zijn aangespoeld op Angel Island, precies waar een peddel en enkele persoonlijke bezittingen werden gevonden. Om de verschillende mogelijkheden inzichtelijk te maken, stelden ze simulaties op, door elk half uur tussen 20:00 uur en 04:00 uur 50 'boten' te laten vertrekken.

Peddelfactor toegevoegd aan vertrekplaatsen
"We wisten niet precies waar en wanneer de gevangenen van wal waren gestoken, dus vertrokken onze 'boten' van verschillende ontsnappingsplaatsen op Alcatraz, om te kijken waar ze terecht zouden komen," zegt één van de onderzoekers. Daar werd een peddelfactor aan toegevoegd, omdat werd aangenomen dat 'de gevangenen zouden gaan peddelen als ze land in zicht hadden'.

"De simulaties laten zien dat als de gevangenen eerder dan 23:00 uur vertrokken waren, ze geen enkele kans op overleven zouden hebben gehad. Door de sterke stroming zouden ze op volle zee terechtgekomen zijn. Als ze echter vertrokken waren tussen 23:00 uur en middernacht, zouden ze een goede kans gehad hebben om Horseshoe Bay ten noorden van de Golden Gate Bridge te bereiken."

Het 'worst case scenario' waar de ontsnappers mee te maken zouden hebben gehad, als ze niet gepeddeld hebben, zou er bij verschillende vertrekplaatsen zo uit hebben gezien:

En dit is hoe de tocht van het drietal eruit kan hebben gezien als ze wel gepeddeld hebben en op het juiste tijdstip vertrokken zouden zijn:

RTL Nieuws
`