Buitenland

Niet roken in de auto of op terras; in het buitenland gaat rookverbod verder

28 maart 2017 16:07 Aangepast: 28 maart 2017 19:23
Archieffoto. Beeld © AFP

Vanaf dit weekend mag er niet meer gerookt worden in de rij bij Nederlandse pretparken. Dat klinkt streng, maar is niets vergeleken bij het rookverbod in andere landen.

Het was niet-rokers al lang een doorn in het oog: mensen die in de wachtrij in het pretpark een sigaret opsteken. Vanaf 1 april mag dat niet meer, heeft de Club van Elf besloten. Dat is de belangenvereniging voor Nederlandse pretparken.

ZIE OOK: 'Hé, doe die sigaret eens uit!' Hierom durven we dat niet te zeggen

Bij de pretparken van Disney over de hele wereld is roken al verboden. En ook bij Bobbejaanland in België mag het niet. "Voorbij het beginplein mag niet gerookt worden. In de wachtrij is het al sinds 2015 verboden", zegt het pretpark tegen RTL Nieuws.

Niet roken op straat

Buiten pretparken is het rookverbod in sommige landen nog strenger. Bhutan heeft een landelijk verbod op het verkopen van tabak en roken mag er niet in alle publieke ruimtes. In de VS zijn ze ook streng op roken, dat mag niet in de auto, in het park of op het terras.

In sommige Amerikaanse staten mag zelfs op straat niet gerookt worden. Veel winkelstraten in Japan zijn helemaal uitgeroepen tot rookvrije zone. In restaurants en openbare gebouwen mag dan weer wel gerookt worden.

Niet roken in de auto

Roken in de auto mag ook niet in Groot-Brittannië en Frankrijk als er kinderen in de auto zitten. In Frankrijk geldt dat voor kinderen onder de twaalf en in Groot-Brittannië bij kinderen onder de achttien.

In China is roken verboden in openbare gebouwen, waaronder restaurants, scholen, supermarkten en overheidsgebouwen. Het verbod wordt amper nageleefd door slechte controle.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore